SPORT / WRC

12 godina od pogibije Colina McRaea

Legendarni i nikada prežaljeni Škot napustio nas je prije 12 godina

 

Colin McRae rođen je 1968. u mjestu Lanark, u Škotskoj. Odrastao je gledajući oca, Jimmyja McRaea, kako osvaja pet naslova prvaka Britanije u reliju i nije bilo čudno što se u odabiru poziva nije posvetio porodičnom vodoinstalaterskom poslu, već je, kao i mlađi brat Alister, odabrao sport. U juniorskim danima, bavio se motokrosom, a zatim prešao na četiri točka.

 

Reli karijeru Colin je započeo 1986, u šampionatu Škotske, koji će osvojiti 1988. U WRC-u debituje u Švedskoj 1987, a karijera kreće strelovito uzbrdo kada 1991. od privatnika postaje fabrički pilot, priključivši se ekipi Prodrive, koja je za takmičenja spremala Subaru automobile. Pobjeđuje u britanskom prvenstvu 1991. i 1992, a povremeno se pojavljuje i u svjetskom šampionatu.

 

Svojim beskompromisnim stilom vožnje postao je prepoznatljiv i veoma upečatljiv vozač. Obzirom na to da je postao dio fabričkog tima u kojem je titula imperativ, McRae nije štedio sebe, ali ni automobile koje je često uništavao. U Subaruovom timu su imali strpljenja jer im je donosio željene rezultate, a vrhunac saradnje su doživjeli 1995. godine. McRae je osvojio svoju prvu, ispostaviće se i jedinu WRC titulu. Subaru je bio na krovu svijeta, a njegov uspjeh odrazio se i na autoindustriju. Subaru je lansirao limitiranu seriju Impreze u 200 primjeraka.

 

Saradanja sa Subaruom se nastavila do kraja 1998. kada prelazi u Ford i počinje voziti potpuno novi Focus WRC. Posljednju sezonu u Fordu je proveo 2002. godine kada je postavio novi rekord za najviše pobjeda u historiji relija. Naredne godine prelazi u novi Citroenov tim s ciljem da osvoje konstruktorsku titulu po svaku cijenu. Sa Xsarom WRC se nije srodio najbolje te su njegovi rezultati bili ispod njegovog standarda, a kasnije je još vozio za Škodin fabrički tim. Posljednja pobjeda u karijeri ostaje Safari Reli 2002. godine, a posljednji WRC reli u karijeri je vozio u Turskoj 2006. godine, za volanom Kronosove Citroen Xsare WRC.

 

McRae je poginuo u helikopterskoj nesreći 15. septembra 2007. godine. Helikopter u kojem su se pored Colina nalazili i McRaeov petogodišnji sin Johnny, kao i dva porodična prijatelja, srušio se 1,6 km sjeverno od Lanarka, blizu McRaeove porodične kuće.

 

McRae će ostati upamćen kao veliki borac i čovjek koji je učinio reli popularnijim. Škot je bio i ostaće inspiracija svim ljubiteljima relija i automobilizma općenito.

13:06 | Sep 15, 2019

KOMENTARI (0)