SPORT / BH AUTOSPORT

20 takmičara iz BiH stiže u Skradin

Sa sedam dana zakašnjenja, kreće sezona šampionata BiH na brdskim stazama

 

Konačno smo dočekali početak sezone brdskog šampionata BiH. Proteklog vikenda trebala je biti vožena trka u Loparama, međutim ta trka je odgođena. Tako je početak prolongiran za sedam dana, pa ćemo sezonu započeti na lijepom plavom Jadranu, u malom i simpatičnom mjestu Skradinu.

 

Danas je objavljena lista prijavljenih, a na njoj se nalazi ukupno 111 takmičara, od toga 20 takmičara iz Bosne i Hercegovine. Listu predvode tri takmičara u Historiku. U P1 klasi nastupaće Armin Mujkanović, u P2 Dane Milenović, a u P3 Adis Abdić. Ni jedan od njih nije mijenjao automobil te će nastupati sa istim automobilima kao i prošle godine.

 

Klasa N2 u skradinu broji dva takmičara. To su Draško Cunjak u Peugeotu 106 i Amel Semanić u Hondi Civic Type R. U jačoj N klasi, N3, nastupiće tri takmičara, a to su njen prošlogodišnji prvak Harun Hadžić, dok će mu društvo praviti Krešimir Bodnaruk i Fahrudin Dolić. Sva trojica će nastupiti sa Hondama Civic Type R.

 

U najslabijoj E1 klasi do 1400 ccm neće biti ni jednog takmičara. Zato će E1 do 1600 ccm biti daleko najbrojnija klasa bh. šampionata. Čak sedam takmičara naći će se na startu trke u Skradinu. U klasu su stigli prvaci N2 i E1-17. Dejan Vujasin je kupio novi automobil i uz Gorana Dojčinovića konkuriše za prvo mjesto u klasi. Prvak E1-17, Alem Semanić, za svoju novu klasu je odabrao VW Golfa koji je zamijenio njegov Audi A4 kojeg je vozio prethodne dvije sezone. Ne smijemo nikako otpisati Dželhada Mujkića koji, ako ga njegov VW Golf posluži, može biti itekako brz. Na listi se nalaze i Asmir Halilagić, Hasan Ljubijankić i Bego Šakanović sa novim automobilom.

 

„Najvatrenija“ klasa prethodne godine bila je E1-16. Bakir Hadžić kreće u odbranu titule, a njegova Honda Integra Type R je spremna za „megdan“. Najveću konkurenciju će mu predstavljati Salih Ljubijankić u Hondi Civic Type R, a obojica će morati oprezni jer nakon godine pauze i detaljnih radova na svom automobilu, Đani Đelmo se vraća na stazu sa svojim Renault Cliom RS. Pored njih, u klasi će startovati i veteran, legendarni Šefik Emrić.

 

U najjačoj klasi, vidjećemo samo jednog takmičara. Ali kakvog takmičara i kakav automobil! Nakon pune četiri godine pauze, Miroslav Josipović se vraća na stazu. Nakon što je prodao svoju Opel Vectru STW, Josipović je napravio dužu pauzu, ali su ga takmičari redovno viđali kraj staze. Za ovu sezonu kupio je automobil kakav se rijetko viđa u svijetu. Od ove godine Josipović će voziti Ladu Vestu TC1, automobilom koji je učestvovao u WTCC šampionatu.

 

Treninzi za 13. Nagradu Skradina voze se u subotu, 17.5.2019., dok je trka dan kasnije.

 

Listu prijava pogledajte OVDJE.

22:26 | May 14, 2019

KOMENTARI (0)