VIJESTI / TUNING

25 godina ABT-ovih RS modela

rs4+

ABT Audi RS4+

rs4+

ABT Audi RS4+

rs2

ABT Audi RS2

rs2

ABT Audi RS2

abt

ABT Audi RS2 i RS4+

abt

ABT Audi RS2 i RS4+

abt

ABT Audi RS2 i RS4+

Četvrt vijeka od prvog tuninga na Audijevom RS modelu

 

Prije 25 godina, ABT je po prvi put tjunirao neki Audijev RS automobil. U principu, to je bio prvi tuning prvog RS modela ikada. ABT je tada radio na modelu RS2 Avant. Taj automobil je imao fabričkih 315 KS što je za to vrijeme izuzetno velika cifra. Nakon svih nadogradnji, RS2 je imao 360 KS. Kada bi konjske snage bile poput valuta, na današnjici je to poput 500 KS.

 

Četvrt vijeka kasnije, ABT je kreirao 50 primjeraka RS4+, nasljednika legendarnog RS2 Avant modela. Moderna reinkarnacija je dobila 530 KS što je za današnje standarde na nivou tadašnjih 360 KS. Najveći tjuner automobila VW grupacije je ispitao potencijal ova dva automobila na aerodromskoj pisti.

 

„Putovanje je počelo 1994. godine sa modelom RS2 Avant. To je bio prvi karavan koji je pokazao kako se taj tip automobila itekako može ravnopravno nositi sa tipičnim sportskim automobilima. On je zapravo bio ključ uspjeha svih narednih Audijevih sportskih karavana.“ Izjavio je Hans-Jurgen Abt, CEO tuning kuće ABT Sportsline.

 

Audi RS2 Avant je razvijen u saradnji sa Porscheom. Čak šta više, ovaj model se i proizvodio u Zuffenhausenu, u Porscheovoj fabrici. Pod haubom je imao 2.2 petocilindarski turbo motor sa 20 ventila. Snaga od 315 KS se prenosila na sva četiri točka pomoću šestostepenog ručnog mjenjača. Proizvodio se od marta 1994. godine do juna 1995. Tada je predstavljao nešto neviđeno jer do njegove pojave niko nije ubacio sportska Recaro sjedišta u karavan, niko nije napravio karavan koji će imati performanse poput tadašnjih hiperautomobila. RS2 je bio pionir svog segmenta, a gotovo smo sigurni da ovog modela nije bilo, Audi bi ostao još jedan obični proizvođač automobila. Sa RS2, Audi je ušao u legende.

15:32 | Apr 11, 2019

KOMENTARI (0)