VIJESTI / AKTUELNOSTI

30 godina Mazde MX-5

Miata slavi 30. rođendan

 

Mazda MX-5 slavi tri decenije postojanja. Tim povodom, napravljena je limitirana serija od samo 3.000 primjeraka. 

 

Priča ovog modela započela je daleke 1989. godine. Mazda je htjela da napravi atraktivan kabriolet sa pogonom na zadnje točkove, a pri tom da ostane jako pristupačan i jeftin. U ponudi su bila dva benzinska motora - 1.6 i 1.8, a od samog početka bilo je moguće kupiti automobil sa platnenim i tvrdim krovom. Premijerno je predstavljen desetog februara 1989. godine u Čikagu.

 

30 godina kasnije, ne baš na isti dan, predstavljena je limitirana serija nove Mazde MX-5, u čast tridesetogodišnjeg prisustva na tržištu. Kao i prije 30 godina, model je moguće naručiti sa platnenim i tvrdim krovom. Primjerak ove posebne serije biće lako uočljiv i prepoznatljiv. Automobil je obojen u "Racing orange" nijansu narandžaste, a "obuven" je u crne desetokrake Rays felge. I enterijer je podređen toj kombinaciji boja. Kako se radi o dvosjedu, montirana su dva profilisana Recaro kožna sjedišta sa narandžastim obrubima, a narandžasti šavovi su vidljivi na sjedištima, kolu upravljača i ručici mjenjača.

 

Od drugih karakteristika, MX-5 30th Anniversary Edition ima automatsku klimu, navigaciju, automatska duga svjetla, Brembo kočnice i Bilstein amortizere. Limitirana edicija je kompatibilna sa Apple CarPlay i Android Auto aplikacijama. Kao I sve ostale Miate aktuelne generacije, i ovu pokreće dvolitarski motor koji razvija 181 KS.

 

Svi zainteresovani za kupovinu ove edicije će morati da izdvoje 34.995$ za verziju sa platnenim krovom, a dodatnih 2.600$ za verziju sa tvrdim krovom.

05:04 | Feb 8, 2019

KOMENTARI (0)