VIJESTI / AKTUELNOSTI

40 godina najboljeg terenca svih vremena (VIDEO)

mercedes_benz_g_class

Mercedes-Benz G-klasa (2019)

mercedes_benz_g_class

Mercedes-AMG G63 6x6 (2013)

mercedes_benz_g_class

Mercedes-Benz G-klasa (1979)

mercedes_benz_g_class

Mercedes-Benz G-klasa

Savršenstvo koje traje četiri decenije

 

U moru današnjih SUV modela, čini se da smo izgubili osjećaj za dobrog, istinskog terenca. Draži su nam gadgeti koji zapravo ne služe ničemu već su samo još jedan tehnološki dodatak u kabini, nego prava „muškost“, sirova snaga i nesalomljivost. Nekada davno, postojali su takvi terenci. Terenci s kojima ste mogli sići sa ceste bez straha da ćete se zaglaviti, oštetiti zaštiti – bili ste slobodni. Danas, skoro da ih nema. Ne želimo reći da su današnji SUV-ovi loši. Samo nisu dovoljno dobri kao nekadašnji. Ipak, neko je ostao nepromijenjen. Već 40 godina je sa nama, a baš poput vrhunskog vina, što je stariji, to je bolji.

 

Pogađate, to je Mercedes G-klase. Jednostavni, kockasti terenac, okruglih farova, ali nenadmašnih offroad sposobnosti. Kada je prije 40 godina, davne 1979. po prvi put predstavljen, niko nije mogao sanjati koliku će popularnost steći i da će čak i nakon 40 godina biti doslovno isti. Ovakvim bezvremenskim dizajnom, može se pohvaliti jedino Porsche 911. Krajem 2017. pojavile su ses ni malo radosne glasine. Postojala je opasnost da G-klasa postane historija. Čak i ako su bile istinite i da je Mercedes razmišljao o gašenju modela, ubrzo su sve demantovali predstavljanjem potpuno novog „G-wagena“.

 

Mercedes-Benz G-klase je veličanstvena priča o tome šta jedan automobil može, a i šta su ljudi sposobni da stvore. I dan danas, na ulicama se nalaze primjerci iz 1979., ali i potpuno novi modeli. Zanimljiva činjenica je i to da mnoge vojne sile koriste G-klasu kao svoja terenska vozila. Posebni vojni primjerci nastali su u Puchovoj fabrici u Austriji. Osim kao Mercedesov i Puchov model, G-klasa je rađena i u Francuskoj, uz upotrebu posebne licence. Malo je poznato, ali Peugeot je takođe proizvodio svoju vojnu inačicu ovog automobila pod nazivom P4.

 

Naravno, pored „običnih“ i vojnih, tu su i paprene verzije, sa oznakom AMG. Snaga sportskog automobila u istinskom terencu je poseban doživljaj i posebno iskustvo koje je unikatno i svojstveno samo za G-klasu.

 

Teško je napisati tekst koji bi mogao da opiše ovaj kultni model. Nemoguće je opisati šta sve ovaj model može, a pri tom da nešto ne zaboravite. Iako se radi samo o automobilu, ne možemo a da ne poželimo da G-klasa ostane i u narednih 40 godina ista, a Mercedesu čestitamo na uspjehu koji su postigli, postižu i postizat će sa kultnim G-wagenom.

 

16:07 | Feb 12, 2019

KOMENTARI (0)