VIJESTI / AKTUELNOSTI

60 godina Mini Coopera

mini_cooper_s_60_years

Mini Cooper S 60 Years

mini_cooper_s_60_years

Mini Cooper S 60 Years

mini_cooper_s_60_years

Mini Cooper S 60 Years

Mini predstavio limitiranu ediciju modela Cooper

 

Mini Cooper je legendarni automobil. Voljeli ga ili ne, nemoguće je osporiti prebogatu historiju ovog automobila. U svojih 60 godina postojanja, Mini Cooper je postao neizostavan dio britanske automobilske kulture. Nakon svih tih godina, Mini je odlučio da ovaj poseban jubilej obilježi na poseban način.

 

Automobilski proizvođači na sebi svojstven način slave bitne datume, godišnjice i jubileje. Već smo navikli da naprave posebnu ediciju sa dosta obilježja i podsjetnika zašto je baš taj model važan i poseban. Tako je i sa Cooperom kojeg predstavljamo u ovom tekstu.

 

Mini Cooper S 60 Years Edition je posebna edicija Minijevog najslavnijeg modela u njihovoj historiji. Modela koji je odredio dizajnerski pravac svih automobila koje su kasnije napravili. Ova posebna edicija biće dostupna samo kupcima u Velikoj Britaniji, a samo 500 sretnika će moći kupiti ovaj automobil.

 

Automobil će pod haubom imati dvolitarski turbobenzinski motor koji razvija 192 KS i 300 Nm obrtnog momenta. Od 0 do 100 ubrzava za svega 6,7 sekundi i postiže maksimalnu brzinu od 233 km/h. Snaga se na prednju osovinu prenosi pomoću osmostepenog automatskog mjenjača.

 

Enterijer je obložen smeđom kožom, a tu je i mnoštvo oznaka koji podsjećaju da se radi o limitiranoj ediciji. Svih 500 primjeraka je obojeno u  „British racing“ zelenu nijansu.

 

Za ovaj automobil potrebno je izdvojiti 40% više novca nego za obični Cooper S. Ali ipak, radi se o posebnom Cooperu.

16:37 | Feb 5, 2019

KOMENTARI (0)