SPORT / FORMULA 1

70. sezona Formule 1 počinje sutra

Višemjesečno čekanje je završeno

 

Formula 1 ove godine obilježava svoj jubilej. Sezona pred nama će biti 70. u historiji najbržeg cirkusa na svijetu, a iako je trebala biti najduža u historiji, zahvaljujući korona virusu, ove godine nećemo gledati trku u Kini, a u opasnosti je i trka u Vijetnamu. U konačnici, ništa nije zvanično te ćemo sve znati blagovremeno. Do tada, prepustimo se uživanju u trkama koje su pred nama.

 

Prva trka sezone se tradicionalno vozi u Melburnu, a staza je već uveliko spremna da ugosti 22 najbolja vozača na svijetu. Na stazi nisu vršene nikakve izmjene te ćemo je i ove godine gledati u prepoznatljivom izdanju. Staza Albert Park duga je 5.303 km, a najuspješniji vozači na ovoj stazi su Lex Davison i Michael Schumacher sa po četiri pobjede, dok su najuspješniji konstruktori Ferrari i McLaren sa po 12 pobjeda.

 

Svega nekoliko minuta prije pisanja ovog teksta, McLaren je objavio kako se kompletan tim povlači sa VN Australije jer je njihov mehaničar zaražen korona virusom. Tom odlukom, na startu bi se trebalo naći devet timova. Listu favorita predvodi Mercedes koji bi i ove godine trebao biti izuzetno dominantan, ako gledamo formu na predsezonskim testovima.

 

Glavna prijetnja bi mogao biti Red Bull Racing, ali ne zbog svojih performansi koje ih stavljaju u ravan s Mercedesom, već sa političkom igrom i konstantnom propagandom. Helmut Marko je među najglasnijim ljudima u paddocku kada su u pitanju optužbe na račun Mercedesa da varaju. Red Bull ne može da se pomiri sa činjenicom da su i dalje iza vodećih te traže nove načine kako bi destabilizovali konkurenciju.

 

Treća najbrža ekipa na testiranjima, bio je Ferrari. Objektivno, Ferrari ostaje velika enigma. Njihova foma na predsezonskim testiranjima nije djelovala uopšte loše, pouzdanost agregata je na zavidnom nivou, a prema tvrdnjama Tota Wolffa, šefa Mercedesa, Ferrari je uspješno sakrio svoj potencijal te Austrijanac smatra da u svom bolidu imaju još mnogo potencijala. Iz Maranella su to žestoko demantovali.

 

Velika borba za četvrto mjesto u poretku konstruktora će se voditi između „branilaca“ tog mjesta od prošle godine, McLarena, ali i dvije ekipe koje su pokazale ozbiljnu brzinu na predsezonskim testiranjima. To su Renault i Racing Point. Ove tri ekipe će voditi veliku bitku za titulu „najboljeg od ostalih“, a vrlo je moguće da ova borba bude uzbudljivija od same borbe za prvo mjesto.

 

U donjem dijelu poretka, objektivno možemo očekivati ekipe Haasa, Alfe Romeo i Williamsa. Ipak, u zavisnosti od forme, ali i sportske sreće, možemo očekivati dobre rezultate od Haasa i Alfe, a nadamo se da je Williams prebrodio krizu te da će stvari krenuti na bolje od 2020. godine.

 

Satnica VN Australije:

Petak, 13.3.2020.

02:00 – 03:30 Prvi slobodni trening
06:00 – 07:30 Drugi slobodni trening

Subota, 14.3.2020.

04:00 – 05:00 Treći slobodni trening
07:00 – 08:00 Kvalifikacije

Nedjelja, 15.3.2020.

06:10 – 08:10 Trka

13:08 | Mar 12, 2020

KOMENTARI (0)