SPORT / WRC

Abarth unaprijedio reli verziju modela 124

Lider RGT klase

 

Abarth 124 RGT se dokazao kao vrhunski reli automobil i stekao status najboljeg u klasi. U vremenu kada reli se automobili prave sa pogonom na sva četiri, a nešto rjeđe s pogonom na prednje točkove, izvorni koncept reli automobila sa zadnjim pogonom gotovo da je nestao.

 

Sa Abarthom 124, zadnji pogon se vratio na moderni reli automobil i podsjetio kako je zabavno voziti takav auto. Kako unaprijediti auto koji se već pokazao kao izuzetno dobar? Pa inžinjeri iz Abartha su ciljano išli na unaprijeđenje performansi motora, učinkovitosti prenosa, samog mjenjača i setupa automobila.

 

Motor sada bolje isporučuje snagu. Sam obrtni moment automobila je veći bez obzira na obrtaje. To poboljšanje vozači će najviše osjetiti na izlazima iz hartova i oštrih krivina, a čak će i ne toliko vješti vozači moći lako da iskoriste puni potencijal automobila. Povećanje i isporuka snage su rezultat rekalibracije motora koji sada ima mirniji i uglađeniji rad i bolji odziv na gas.

 

Što se tiče prenosa snage, Abarth je fokus stavio na diferencijal. Novi sistem kontrole proklizavanja vozaču nudi četiri mape rada: High, Medium, Low Grip i Wet. Sve promjene vrše se direktno preko multifunkcionalnog volana. Odabirom odgovarajuće opcije, vozač prema svojim potrebama i uslovima na stazi podešava način isporuke i prenosa snage na točkove. Mjenjač je takođe dorađen i sada je šaltanje u veće brzine još brže, dok je šaltanje u niže uglađenije i podešeno je tako da se izbjegne blokiranje zadnje osovine.

 

U zavisnosti od podešavanja, Abarth 124 RGT dolazi na 18-inčnim ili 15-inčnim felgama. Sa setupom za asfaltne relije, 124 RGT koristi 18-inčne felge, dok za makadamske uslove automobil koristi 15-inčne felge kako bi se smanjila tenzija koju trpi felga prilikom vožnje na makadamu.

 

Cijena jednog ovakvog automobila iznosi oko 150.000€.

21:56 | Mar 13, 2019

KOMENTARI (0)