VIJESTI / TUNING

ABT kreirao unikatni Audi A1 sa 400 KS

audi

ABT Audi A1

audi

ABT Audi A1

audi

ABT Audi A1

audi

ABT Audi A1

audi

ABT Audi A1

Brutalan auto zapanjujućeg izgleda i zvuka

 

ABT nas je navikao na neka suptilna povećanja snage u odnosu na fabričke specifikacije automobila, kao i minimane kozmetičke izmjene. Bićemo direktni i reći da je u ABT-u zavladala prava monotonija te odavno nisu napravili nešto što će zadiviti kompletnu javnost. Sve do sada, kada su iskoristili primjerak Audija A1 da stvore unikatno čudovište.

 

Standardne prerade modela A1 dolaze sa 236 KS i 350 Nm obrtnog momenta. Čak i taj nivo snage je sasvim pristojan za mali automobil poput A1. Ipak, tu se radi o standardnom automobilu koji je blago prerađen. Samo najekstremnije stvari se pamte, a ovaj A1 će biti sigurno zapamćen. U maleni A1 su ubacili 2.0 TFSI motor iz trkaćeg Audija TT Cup. Motor sam od sebe razvija 310 KS, a uz overboost funkciju, snaga se povećava za dodatnih 30 KS. Uz dodatne modifikacije, ABT je stigao do cifre od 400 KS i 400 Nm obrtnog momenta. Zahvaljujući brutalnom zvuku koji stvara ovaj automobil, vaše komšije će vas zasigurno početi da mrze. Osim ako i oni sami nisu zaljubljenici u automobile.

 

Međutim, ako imaju smisla za estetiku, progledaće vam kroz prste zato što ovaj Audi A1 izgleda poput mješavine DTM i reli kros automobila. Automobil je dobio widebody kit sa proširenim prednjiim i zadnjim krajem, kao i pragovima. Moramo priznati da nas u velikoj mjeri podsjeća na Audi RS6 koji je vozio Jon Olsson. Prednji branik je dobio veliki spliter i po tri krilca sa obje strane, dok je nazad ubačen difuzor sa dvije masivne cijevi izduvnog sistema i veliki krilni spojler na vratima prtljažnika.

 

Automobil ulazi u završnu fazu razvoja, a ABT sada izntezivno radi na podešavanjima ovjesa, kao i konačnim podešavanjima motora. Sve ostalo je već završeno i spremno. Prava je šteta što je ovo unikatni model te ABT nema namjeru da prodaje ovaj automobil. A i kada bi ga prodavali, vjerovatno bi koštao čitavo bogatstvo.

10:14 | Sep 30, 2019

KOMENTARI (0)