VIJESTI / TUNING

ABT zna kako iskoristiti potencijal RS5

rs5

Audi RS5-R by ABT

rs5

Audi RS5-R by ABT

rs5

Audi RS5-R by ABT

rs5

Audi RS5-R by ABT

rs5

Audi RS5-R by ABT

Poznati tuner doradio Audi RS5 Sportback

 

Ko bi drugi među prvima tjunirao automobil iz VW grupacije nego ABT. Tako je i sa novim RS5 Sportbackom. Novi ABT-ov projekat nosi oznaku RS5-R i biće napravljeno svega 50 primjeraka. Ipak, Evropljani se nemaju čemu radovati za sad. RS5 Sportback još neko vrijeme neće doći u Evropu, ali će zato u Sjevernoj Americi prodaja ići normalnim tokom.

 

ABT je jedna od rijetkih tuning kuća koje zaista tjuniraju automobile i pojačavaju njihove motore, poboljšavaju performanse, ali u sklopu toga izmijene i njihov standardni izgled. U moru „styling“ kuća koje su zaboravile šta znači pravi tuning, ABT drži svoj pravac i primjenjuje svoju uspješnu formulu. Audi RS5 Sportback, logično, nije izuzetak i prelijepi Audi je dobio nešto drugačiji prednji branik sa mini krilcima i karbonskim spliterom. Nazad, imamo dvije krajnosti. Jedan suptilni spojler, koji više izgleda kao lip, ali i jedan ni malo suptilni difuzor. Ipak je ovo RS5, a bilo koji Audi RS oznake i suptilnost ne idu u istu rečenicu.

 

Suptilnost nestaje kada podignete haubu i vidite čudovište koje se krije pod njom. Fabrički, 2.9 litarski V6 biturbo razvija 444 KS i 600 Nm obrtnog momenta. Sa ABT-ovom preinakom, razvija čak 503 KS i 690 Nm. Ne postoje zvanični podaci o njegovom ubrzanju, ali čak je i laiku jasno da će ovaj automobil biti mnogo brži od fabričkih 3,9 sekundi.

 

Iznutra, dodani su karbonski detalji i neizostavne tablice koje nose redni broj primjerka i potvrdu autentičnosti modela.

13:08 | Mar 15, 2019

KOMENTARI (0)