VIJESTI / PREMIJERE

Alfa prikazala crossover Tonale

tonale

Alfa Romeo Tonale

tonale

Alfa Romeo Tonale

tonale

Alfa Romeo Tonale

Nadamo se da će i produkcijski model ovako dobro izgledati

 

Alfa Romeo je predstavila Tonale, svoj novi kompaktni SUV. Iako već neko vrijeme postoji kao koncept, nismo dobili nikakve teasere niti rendere, već su nas držali u neizvijesnosti sve do danas kada su konačno prikazali koncept svog hibridnog crossovera. Pitamo se, da li Alfa zna napraviti ružan automobil.

 

Iako je Tonale Alfin pogled u budućnost, i dalje nosi brojne retro elemente i klasične detalje karakteristične za sve Alfe. Na primjer, 21-inčne felge nose karakterističan dizajn old-school telefonskog birača brojeva, prvi put viđenog na modelu 33 Stradale s kraja 60-ih godina prošlog vijeka. Klaster prednjih svjetala inspirisan je modelima SZ i Brera, a sve to uklopljeno je u tijelo modernog crossovera.

 

Dizajn same karoserije je veoma sličan modelu Stelvio, sa preplitanjem dizajnerskih jezika primjenjenih na modelima Duetto i Disco Volante Spider. Sve je stilizovano da bude maksimalno sportski i strastveno, ono što ocrtava istinski Alfin model. Biće zanimljivo vidjeti kako će dizajneri u Alfi stilizovati model ako dobije i najekstremniju, Quadrifoglio varijantu.

 

Iznutra, instrument tabla ima dva digitalna displeja, jedan od 12,3 inča koji mijenja konvencionalni instrumentalni klaster, dok je drugi, nešto manji od 10,25 inča namijenjen upravljanjem infotainment sistemom. Otvori za ventilaciju takođe imaju svoje ugrađene ekrane sa ambijentalnim osvjetljenjem koji mijenjaju boju u zavisnosti od temperature.

 

Tehnički detalji su i dalje stvar misterije. Jedino što znamo je da će Alfa implementirati hibridni pogon. Do kraja 2022. godine, Alfa Romeo će predstaviti ukupno šest plug in hibridnih modela, a Tonale je jedan od njih.

 

Tonale Concept je danas debitovao na prvom press danu 89. Sajma automobila u Ženevi. Osim Tonalea, Giulia i Stelvio Quadrifoglio Racing edicije u čast Alfinog povratka u Formulu 1.

12:35 | Mar 5, 2019

KOMENTARI (0)