VIJESTI / AKTUELNOSTI

Alfa Romeo sprema mali facelift za Stelvio

Suptilne izmjene na Alfinom SUV-u

 

Alfa trenutno u ponudi ima četiri modela, ako ne računamo 4C. Tu su Mito, Giulietta, Giulija i Stelvio. Upravo je Stelvio Alfin najprodavaniji model sa 43.000 prodata primjerka prošle godine, a iz Alfe spremaju facelift svog, za sada, jedinog modela. Iako je teško zvanično govoriti o promjenama koje nas očekuju, neimenovani umjetnik je izradio render osvježenog Stelvia.

 

Najveće promjene se odnose na prednji kraj te je čitav fokus prebačen na unaprijeđenje full-LED svjetala koja će zamijeniti trenutna bi-xenon svjetla. Time bi se poboljšala vidljivost noću, ali i energetska efikasnost. Takođe, dizajn kućišta svjetala bi mogao biti redizajniran te bi C-oblik LED trake mogao dobiti nešto oštriji izgled.

 

Ono što je itekako primjetno jeste izostanak svjetala za maglu. Naravno, svjetla za maglu nisu obavezna, ali nam nije jasno zašto ih nema. Da bismo dobili odgovor, moramo sačekati na predstavljanje facelifta. Očekujemo da će Alfini dizajneri na elegantniji način riješiti pozicioniranje senzora za adaptivni tempomat te da će ga uspješno „maskirati“.

 

Ono što je bitnije od estetskih promjena jesu promjene pod haubom. Stelvio će po svemu sudeći dobiti svoju hibridnu izvedbu. Za to će biti korišten 2.0 turbo benzinski motor sa blagim hibridnim sistemom od 48 V i integrisanim starter generatorom. To će automobil učiniti „zelenijim“, a uz to će imati i više snage.

 

Dolazak osvježenog Stelvia očekuje se u prvoj polovini 2020. godine, a hibridni Stelvio bi stigao 2021. godine.

13:34 | May 24, 2019

KOMENTARI (0)