VIJESTI / AKTUELNOSTI

AMG planira potpuni prelazak na 4Matic pogon

Potražnja za modelima sa zadnjim pogonom nestaje

 

Svi novi Mercedesovi automobili sa oznakom AMG u budućnosti će imati pogon na sva četiri točka. Iako još nije zvanično potvrdio, Tobias Moers, šef AMG odjeljenja je izjavio kako potražnja za sportskim automobilima sa zadnjim pogonom nestaje te da je prelazak na integralni pogon logičan korak.

 

Upitan da prokomentariše direktne posljedice te odluke, odnosno izumiranje modela sa zadnjim pogonom, ogradio se da to nije isključivo odluka Mercedesa  i AMG-a, već izbor kupaca.

 

„Kada smo u imali E-klasu u AMG izvedbi sa zadnjim i 4Matic pogonom, 90% prodaje činio je model sa 4Matic pogonom. Dakle, to je u principu odluka naših kupaca koji očito više vole 4Matic pogon sa drift modom u kojem dobijete isključivo zadnji pogon.“

 

To znači da ćemo narednu generaciju sportskog AMG GT modela vidjeti s pogonom na sva četiri točka. Iz AMG-a ovo gledaju kao potrebu kupaca za dodatnom stabilnosti automobila koja doprinosi i ukupnoj sigurnosti.

 

Ovo bi bila druga velika promjena za Mercedesove AMG modele pošto su prije nešto više od mjesec dana najavili da će svi AMG modeli biti hibridni, a 4Matic pogon kao standardni u potpunosti mijenja imidž tih automobila. Sve u svemu, imamo se čemu radovati kada su u pitanju modeli iz Affalterbacha jer do sada nas nisu razočarali.

08:48 | Apr 29, 2019

KOMENTARI (0)