VIJESTI / AKTUELNOSTI

Aston Martin DBX će imati skoro 550 KS

aston martin

Aston Martin DBX

aston martin

Aston Martin DBX

aston martin

Aston Martin DBX

Dovoljno snage da parira standardnim Aston Martinovim modelima

 

Nešto više od dva mjeseca nas dijeli od zvaničnog predstavljanja Aston Martinovog prvog SUV modela u historiji. Premijera je planirana za decembar, a svakim danom stižu nam brojne novosti o novom projektu koji je veoma značajan za Aston Martin i budućnost poslovanja ove kompanije. Najnoviji detalji tiču se pogonske jedinice ovog automobila.

 

Aston Martin DBX će pokretati 4.0 litarski biturbo V8 motor čija snaga će iznositi 542 KS i 700 Nm obrtnog momenta. To znači da će DBX koristiti najsnažniji V8 motor u ponudi britanskog proizvođača. O verziji sa V12 motorom postoje brojne glasine, ali za sada ništa nije zvanično potvrđeno te ćemo za početak imati DBX isključivo sa V8 motorom.

 

Osim veoma snažnog motora, DBX će imati i vrhunski ovjes koji bi ga mogao učiniti najbržim SUV-om na svijetu. Gledajući snimke sa Nurburgringa, stičete dojam da DBX prolazi krivine istom brzinom kao i Vantage koji je znatno niži i lakši. Automobil izgleda zapanjujuće stabilno i „ravno“ u krivinama bez neželjenog naginjanja koje je gotovo neizbježno sa SUV automobilima.

 

„Sve naše resurse smo usmjerili ka kalibraciji i preciznom podešavanju 4.0 litarskog biturbo V8 motora koji će biti podjednako impresivan za svakodnevnu upotrebu kao i upotrebu na stazi. Uz veliku snagu, potrebno je i kreirati adekvatan ovjes, a ono što smo do sada postigli je zaista impresivno., izjavio je Matt Becker, Aston Martinov glavni inžinjer.

09:52 | Sep 25, 2019

KOMENTARI (0)