SPORT / FORMULA 1

Aston Martin ulazi u Formulu 1

Racing Point od naredne godine postaje Aston Martin

 

Aston Martin je u svojoj historiji učestvovao u brojnim automobilističkim takmičenjima, a najveće uspjehe su postigli u GT trkama i trkama izdržljivosti. U dalekoj prošlosti, Aston Martin je imao dvogodišnju avanturu tokom koje nisu ostvarili značajnije rezultate, ali bi se to moglo promijeniti od naredne godine kada se ovaj legendarni proizvođač vraća u šampionat u sklopu potpunog rebrandinga tima Racing Point.

 

Vijest da se Aston Martin vraća u Formulu 1 odjeknula je poput bombe, a ovu novost su s najmanje radosti dočekali u Red Bull Racingu čiji je sponzor bio upravo Aston Martin. Tako će nakon šest decenija, britanska kompanija doći u F1 kao tim. Ulazak u Formulu 1 je zapravo dio plana koji itekako prija samoj kompaniji. Lawrence Stroll, otac aktuelnog vozača Racing Pointa, Lancea Strolla i vlasnik tima je postao jedan od vlasnika Aston Martina u udjelu od 16,7%. Kanadski biznismen je za 182 miliona funti postao jedan od vlasnika kompanije.

 

Tako će ova godne biti druga, a ujedno i posljednja za Racing Point F1 tim koji će biti potpuno rebrandiran za 2021. godinu kada će na snagu stupiti nova pravila. Uz svesrdnu podršku Mercedesa, Aston Martin bi mogao postati ozbiljan igrač u Formuli 1 i možda baš u pravom trenutku britanski tim stiže u najbrži cirkus na svijetu.

19:40 | Jan 31, 2020

KOMENTARI (0)