VIJESTI / AKTUELNOSTI

Aston Martinov cestovni F1 bolid

Valkyrie će imati 1.160 KS

 

Iz Aston Martina su konačno stigle vijesti i zvanični podaci o njihovom hiperautomobilu, Valkyrie. Nakon svih fotografija, audio i video snimaka, sada smo konačno saznali ono što nas je sve najviše zanimalo – snaga automobila.

 

Možemo lako zaključiti, Valkyrie će biti brz, đavolski brz. Po haubom će se nalaziti atmosferski 6.5 litarski V12 Cosworth motor. Pogonska jedinica ovog automobila će razvijati čak 1.000 KS, dok će veselo „urlati“ na 10.500 obrtaja. Najveći obrtni moment od 740 Nm stvarati na 7.000 obrtaja.

 

Pomalo nostalgično, iz Aston Martina su izjavili kako žele vratiti u život motore koji su korišteni početkom 90-ih godina prošlog vijeka. Željni brutalnog zvuka visokoturažnih motora, odlučili su pokazati kako su i danas ti motori itekako adekvatni jer su s vremenom i oni napredovali po pitanju dizajna, materijala i efikasnosti.

 

Na razvoju ovog automobila, odnosno njegovog hibridnog pogona učestvovo je i hrvatski specijalista za električne automobile – Rimac. Električni pogon daje dodatnih 160 KS što u konačnici daje 1.160 KS. Automobil će imati i KERS, sistem inspirisan Formulom 1.

12:18 | Mar 2, 2019

KOMENTARI (0)