VIJESTI / PREMIJERE

Audi predstavio hibridni Q5

q5

Audi Q5 55 TFSI E Quattro

q5

Audi Q5 55 TFSI E Quattro

q5

Audi Q5 55 TFSI E Quattro

q5

Audi Q5 55 TFSI E Quattro

Dugačak naziv, ali neupitno „zelen“ automobil

 

Pri tom ne mislimo na boju automobila. Nismo daltonisti. Mislimo na njegove karakteristike, tako je ovaj hibridni Q5 zaista „eco-friendly“. Obzirom na to da nije potpuno električni automobil, Audi mu nije dodijelio „E-Tron“ oznaku u nazivu, već je puni naziv modela Q5 55 TFSI E Quattro. Zamislite samo kako će taj naziv izgledati u saobrajaćnoj dozvoli...

 

Koje tajne krije hibridni Q5? Pa, pod haubom se nalazi dvolitarski TFSI koji razvija 248 KS i 370 Nm obrtnog momenta. Pomoć mu pruža elektromotor od 141 KS i 350 Nm, a kada se njih dvojica „udruže“, Q5 55 TFSI E Quattro raspolaže sa 362 KS i 500 Nm obrtnog momenta. Od 0 do 100 „sprinta“ za 5,3 sekunde i postiže maksimalnu brzinu od 239 km/h. Nije ni malo loše za ovoliki automobil, sa relativno malim, četverocilindarskim motorom.

 

Međutim, to zanima nas. A ljude koji su zainteresovani za kupovinu hibridnih automobila zanima ekonomičnost. Da rasčistimo odmah, mi samo prenosimo podatke koje Audi nudi. Iz Audija kažu da ovaj automobil troši svega 2,1 litar na 100 km kombinovane vožnje. Na električnom pogonu, može preći 40 km prema WLTP standardima. Sa elektromotorom, automobil postiže maksimalnu brzinu od 135 km/h.

 

O izgledu, nemamo ništa novo reći. Automobil je potpuno isti kao i njegova verzija sa konvencionalnim pogonom. Osim „55 TFSIe“ onzake, automobil ne možete razlikovati od drugih. Audi je s ovim automobilom unaprijedio čuveni Quattro pogon čiji senzori na osnovu analize ceste, opterećenja automobila i razine prijanjanja, uključuje pogon na sva četiri točka kada je to potrebno, ali i prebacuje pogon samo na prednje točkove. Na taj način se povećava efikasnost automobila.

 

Audi je već počeo primati narudžbe za Q5 55 TFSI E Quattro, a cijena u Njemačkoj iznosi 60.450€. Premijerno predstavljanje je planirano za treći kvartal godine.

11:32 | May 21, 2019

KOMENTARI (0)