VIJESTI / PREMIJERE

Audi predstavio novi S8

audi

Audi S8

audi

Audi S8

audi

Audi S8

audi

Audi S8

audi

Audi S8

audi

Audi S8

Jedini S model s benzinskim motorom u Evropi

 

Audi ozbiljno obnavlja porodicu S modela ove godine, a u međuvremenu su stigli S4, S5, S6 i S7, a od terenaca predstavljeni su SQ5 i SQ8. Pravi šlag na tortu predstavlja novi S8 koji je upravo predstavljen i spreman je da se suoči sa konkurencijom.

 

U prethodnom periodu smo viđali razne prototipove S8 koji su testirani na Nurburgringu. Očekivali smo da će Audi predstaviti S8 mnogo prije, čak prošle godine, međutim, trebala im je čitava godina da konačno predstave ovu zvijer. U konačnici, novi S8 je stigao sa 4.0 biturbo V8 motorom čija snaga iznosi 563 KS i 800 Nm obrtnog momenta.

 

Kao što je slučaj sa ostatkom S ponude, S8 takođe ima sada već karakteristični blagi hibridni sistem od 48 V. Taj sistem, prema Audijevim riječima, doprinosi efikasnosti i performansama. Velika snaga i obrtni momenat su prijeka potreba kada je ovaj auto u pitanju jer je težak 2,5 tone.

 

Uz tu snagu ide i velika odgovornost. Zato je Audi za S8 pripremio brojne sigurnosne sisteme u serijskoj opremi. Aktivni ovjes sa predviđanjem ponašanja automobila kontroliše svaki točak posebno u različitim situacijama. Osim toga, prednje kamere mogu detektovati i udarne rupe te unaprijed spremiti ovjes za takve situacije. Još jedan od sistema sprečava naginjanje automobila više od 2,5 stepena. Kada izaberete Comfort mod vožnje, ugao se povećava na 5 stepeni. Za zaustavljanje automobila su zadužene karbon-keramičke kočnice.

 

Izvana, S8 je prilično suptilan. Prosječan poznavaoc automobila bi teško mogao razlikovati obični A8 i S8. Kako bi se razlikovao, S8 ima petokrake felge i brojne S oznake. Sprijeda, bočni usisi su blago redizajnirani, dok su veće promjene primjetne nazad. Tu se nalazi četverostruki kraj izduvnog sistema sa ovalnim cijevima koje mijenjanju trapezoidne sa običnog A8. Enterijer automobila je krcat brojnim gadgetima i ekranima. Potpuno opremljeni S8 ima pet radara, šest kamera, dvanaest ultrazvučnih senzora i skener laserskih zraka.

09:09 | Jul 2, 2019

KOMENTARI (0)