VIJESTI / AKTUELNOSTI

Audi RS3 je spreman za megdan s Mercedesom A45 AMG

Novi render prikazuje brutalan izgled nove Audijeve rakete

 

Iako još uvijek nismo vidjeli ni njegovu „civilnu“ verziju, A3, s velikim nestrpljenjem isčekujemo dolazak novog Audija RS3 koji označava početak novog „rata“ u između modela koje više ne možemo nazvati hot hatchback automobilima već je primjerenije hyper hatch. Mercedes slobodno možemo proglasiti osnivačem novog segmenta, a kako svi žele biti lideri, Audi već sprema odgovor svojim rivalima iz Štutgarta.

 

Radi se o modelu RS3 koji je do pojave nove generacije modela A45 AMG bio neprikosnoveni vladar, međutim, trokraka zvijezda ga je doslovno „pregazila“ i nanijela žestok udarac Audiju. Na Audiju je red da odgovori na ovaj „napad“ i ponudi još bolji i jači RS3. Recept ostaje isti: pod haubom je 2.5 litarski redni petocilindraš s turbo punjačem i Quattro pogonom.

 

Isti motor koristi i RS Q3 koji je predstavljen prošle godine, a njihov krosover raspolaže sa 394 KS. Deficit od nešto manje od 20 KS ne izgleda mnogo, ali istovremeno može biti i presudan u borbi za titulu „kralja“ segmenta. RS Q3 od 0 do 100 ubrzava za 4,5 sekundi što bi u slučaju RS3 trebalo biti nešto manje zahvaljujući manjoj masi automobila. Glavni rival, A45 S AMG do stotke stiže za 3,9 sekundi što nam najavljuje tijesnu bitku između dva modela.

 

AutoBild.de je objavio novi render koji nam možda i najvjerodostojnije prikazuje kakav će novi RS3 biti, a ne bismo mogli izabrati kojeg bismo manje voljeli vidjeti u svom retrovizoru. Oba izgledaju brutalno dobro i zastrašujuće.

10:21 | Jan 7, 2020

KOMENTARI (0)