VIJESTI / TUNING

Audi RS7 je najbrži blindirani auto na svijetu

audi

AddArmor APR RS7

audi

AddArmor APR RS7

audi

AddArmor APR RS7

audi

AddArmor APR RS7

audi

AddArmor APR RS7

audi

AddArmor APR RS7

Brz i otporan na metke – šta vam više treba?

 

Koliko puta ste se osjetili nesigurno u vašem gradu? Ako ćemo iskreno, mnogo puta smo bili zabrinuti za našu sigurnost, kao i sigurnost naše porodice, naših prijatelja. Međutim, kada se ne ističete mnogo, šanse da budete „meta“ su vam znatno manje. U suprotnom, postajete „topovsko meso“ za kriminalce. Ako pri tom vozite i skupocjeni automobil, kao što je na primjer, Audi RS7, definitivno nećete proći neprimjećeni.

 

Sigurnost nema cijenu. Ili pak ima. AddArmor je kompanija koja se bavi blindiranjem automobila. Za 205.000$, vaš standardni RS7 može postati automobil koji podsjeća na one koje smo do sada viđali u filmovima o Jamesu Bondu. Ukoliko upadnete u zamku ili blokadu ceste, pritiskom na dugme izvlače se mali branici koji vam omogućuju da se lakše probijete kroz prepreke. Iako ne smatramo baš bitnom ovu funkciju, ona itekako prezentuje koliko je uznapredovala tehnologija blindiranja vozila.

 

Ono što je glavno jeste sam oklop, odnosno zaštita koja po evropskoj specifikaciji nudi B4 nivo zaštite. Umjesto tradicionalnog čelika, AddArmor je koristio polikarbonatni kompozit za koji tvrde da je deset puta jači od balističkog čelika. Time se uštedilo na masi vozila te kompletna zaštita dodaje samo 90 kg na masu standardnog RS7. Stakla prozora su takođe promijenjena te je u upotrebi višeslojna mješavina polikarbonata u kombinaciji sa balističkim staklom.

 

Pod haubom automobila je 4.0 litarski biturbo V8 motor koji razvija 760 KS prema riječima ljudi iz AddArmora. Njegova maksimalna brzina iznosi 325 km/h. To ga čini najbržim blindiranim automobilom na svijetu, a do stotke stiže za 2,9 sekundi. Nakon brojnih blindiranih SUV-ova, ovaj RS7 predstavlja pravo osvježenje.

09:35 | Jul 11, 2019

KOMENTARI (0)