VIJESTI / AKTUELNOSTI

Audi RS8 – automobil koji nikada nije zaživio

audi

Audi RS8

audi

Audi RS8

audi

Audi RS8

audi

Audi RS8

Proizveden samo jedan prototip

 

Šta bi bilo, kad bi bilo... Nekako to nam prvo pada na pamet kada pomislimo na Audi RS8, visokoperformantnu izvedbu limuzine iz Ingolstadta koja bi bila direktna konkurencija Mercedesovom S63 ili S65 AMG-u. Ipak, jedino je Mercedes dovoljno hrabar da ponudi takav model, dok su BMW i Audi rezervisani te ne zalaze u taj segment tržišta.

 

Vratimo se na prototip RS8. Uz A8 Coupe iz 1997., ovaj automobil spada među neprežaljene, neostvarene Audijeve modele. Proizveden je 2013. godine i od tada je držan u strogoj tajnosti, a baziran je na tada aktuelnoj generaciji Audija S8. Pod haubom S8 se nalazio 4.0 biturbo V8 motor čija snaga iznosi 520 KS, a u RS izvedbi, ta cifra bi sigurno prelazila 600 KS.

 

Izvana, RS8 je vidno drugačiji od S8 jer je na oko agresivniji i „opasniji“. Gigantska maska hladnjaka sa saćastim uzorkom krije hladnjak ove zvijeri, dok su dvobojne, 21-inčne aluminijske felge montirane na niskoprofilne gume. Za zaustavljanje automobila zadužene su keramičke kočnice sa jarko narandžastim kliještima. Auto je već tada imao LED matrix svjetla i Audijev Virtual Cockpit, sudeći po izgledu instrument table na kojoj nema traga fizičkih tipki ili instrumenata.

 

Ovaj veoma rijetki automobil je izložen u Neckarsulmu, u Njemačkoj gdje se održava posebna izložba u čast 25 godina od predstavljanja prvog Audijevog RS modela o kojoj smo pisali prošle sedmice.

14:02 | Jul 23, 2019

KOMENTARI (0)