VIJESTI / AKTUELNOSTI

Audi S5 će imati i dizelski motor

Ako je suditi po glasinama, S5 će koristiti ist 3.0 V6 TDI motor kao i SQ5

 

Glasine o Audijevim S modelima sa dizelskim motorima koji nisu crossoveri ili SUV-ovi, krenule su prilično davno, još prije osam godina, a ponovo su oživjele u drugoj polovini 2017. godine. Iako se vjerovalo da bi prvi S modeli sa TDI motorima mogli biti S6 i S7, čini se da će Audijev atraktivni kupe S5 biti prvi „S“ koji će dobiti TDI motor.

 

Ako je vjerovati informacijama koje su se proteklih dana pojavile na internetu, S5 Coupe, kabriolet i Sportback će koristiti potpuno isti elektrifikovani 3.0 V6 TDI motor sa 342 KS i 700 Nm obrtnog momenta. Zahvaljujući blagom hibridnom sistemu koji je adaptiran sa SQ7, turbo rupa ne postoji. Čudno je da Audi uvodi dizelske motore u momentu kada kompletna grupacija nastoji da smanji emisiju štetnih gasova. VW grupacija osim S5, u ponudi ima i Golf GTD koji je najavljen i za osmu generaciju, a tu je i Octavia RS sa TDI motorom. Zanimljivo je šta nas očekuje sa novim GTD-om i Octaviom RS jer u aktuelnim generacijama koriste „čisti“ dizelski motor bez hibridnog pogona.

 

Audi S5 neće dobiti TDI motor prije facelifta koji je već na putu. Internetom kruže fotografije kamufliranog A5 koji donosi određene promjene. Dakle, dizelski S5 možemo očekivati 2020. ili 2021. godine. TDI motor očito nije rekao svoju zadnju riječ. Prije par dana predstavljen je Touareg V8 TDI, koji će biti posljednji Volkswagenov automobil sa TDI motorom, ali vjerovatno i posljednji automobil sa V8 motorom iz cijele grupacije.

11:43 | Mar 14, 2019

KOMENTARI (0)