VIJESTI / AKTUELNOSTI

Audi sve bliži izradi modela Q9

Ukoliko odluče da je Q9 potreban, biće to njihov najveći SUV u ponudi

 

Audi ozbiljno širi svoju SUV ponudu. Trend SUV modela i dalje traje i nema naznake da će uskoro ti automobili prestati biti „in“ pa je investiranje u razvoj modela tog segmenta sasvim logično. Po uzoru na svoje sunarodnjake, Mecedes-Benz i BMW, Audi pravi sve više novih SUV-ova. Najnoviji, Q4, stiže već u Ženevu, a pored standardnih modela Q porodice, tu su i potpuno novi električni modeli.

 

Najnoviji SUV iz Ingolstadta o kojem se počinje pričati je Q9. Audi Q9 trebao bi biti sami vrh ponude Audijevih terenaca. Model koji zapravo oslikava krajnje mogućnosti kompanije. Model Q9 bi bio zapravo A8 među terencima. Mercedes je svoj prvi takav model napravio još 2006. godine. GLS je sada u svojoj drugoj generaciji i predstavlja mjerilo luksuza i ekskluzivnosti. BMW se tek nedavno odlučio na izradu jednog takvog modela. BMW X7 na tržište stiže u martu ove godine. Konkurencija je poprilično odmakla po pitanju full-size luksuznog terenca.

 

Novi Q9 će morati biti savršen. Ne samo da će morati biti savršen, već će morati nuditi mnogo više od drugih kako bi skrenuo dovoljno pažnje na sebe. Priče koje kruže govore da će Q9 imati i hibridni pogon, pored benzinskih i dizel motora. To je nešto što bi Audiju dalo prednost u odnosu na BMW koji je izjavio da ne planira napraviti hibridni X7, dok će nova generacija GLS-a imati i plug-in hibridnu varijantu.

 

Sportski orijentisana varijanta bio bi SQ9, dok se najekstremnija „RS“ izvedba ne spominje. Sudeći po glasinama, SQ9 bi trebao imati sjajnih 550 KS. Još uvijek nije poznato koji motor bi se trebao naći u SQ9 i razvijati tu snagu.

 

Dolazak Audija Q9 se očekuje naredne godine, a do tada ćemo saznati koliko su glasine bile istinite.

11:55 | Feb 23, 2019

KOMENTARI (0)