VIJESTI / PREMIJERE

Audijev SQ8 je hibridni dizelaš sa 429 KS

audi

Audi SQ8

audi

Audi SQ8

audi

Audi SQ8

audi

Audi SQ8

audi

Audi SQ8

audi

Audi SQ8

audi

Audi SQ8

Velika snaga i obrtni moment – recept za dobru zabavu

 

Stigla je nova Audijeva perjanica. Model kojim će se ponositi barem neko vrijeme. Audi je konačno predstavio SQ8. Već na prvi pogled, automobil izgleda izvrsno i privlačno, međutim, radi se „samo“ o SQ8. Mi s nestrpljenjem čekamo najjači, RS Q8. Do tada, pozabavićemo se njegovim slabijim „bratom“.

 

Kao i svi ostali S modeli, barem u Evropi, i SQ8 je dobio hibridni dizelski motor. Ipak, za razliku od do sada predstavljenih S modela, SQ8 je daleko snažniji od njih i okretniji. Radi se o 4.0 biturbo V8 motoru čija snaga iznosi 429 KS i 900 Nm obrtnog momenta. Kome nisu baš najjasnije brojke, potrudićemo se da uprostimo. Dakle, SQ8 će vam ozbiljno testirati izdržljivost vrata jer ćete se konstantno boriti sa G-silama koje uzrokuje snaga ovog monstruoznog motora.

 

Govoreći o performansama, SQ8 ubrzava od 0 do 100 za 4,8 sekundi. Njegova maksimalna brzina je elektronski ograničena na uobičajenih 250 km/h. Biće zanimljivo saznati njegov maksimalni potencijal jer će prije ili kasnije neka tuning kuća ukloniti blokadu i osloboditi punu snagu automobila. Ovako težak i brz automobil treba i vrhunski kočioni sistem, a Audi je za SQ8 odabrao karbon-keramičke diskove koji bez problema zaustavljaju ovu „grdosiju“.

 

Kako se radi o S modelu, možete očekivati gomilu opreme. Svakako, izdvaja se podesivi zračni ovjes i Audijev Drive Select dinamični sistem upravljanja. Uz doplatu, možete imati okretanje i zadnjih točkova. Tu opciju možete naručiti samostalno ili kao dio paketa unaprijeđenog ovjesa koji uključuje i sportski diferencijal.

 

Zvanična cijena Audija SQ8 još nije objavljena, a očekuje se da bude između 95.000€ i 121.000€. SQ8 u prodajne salone stiže krajem godine.

10:44 | Jun 23, 2019

KOMENTARI (0)