VIJESTI / PREMIJERE

Audijeva nova trkaća mašina

audi

Audi R8 LMS GT2

audi

Audi R8 LMS GT2

audi

Audi R8 LMS GT2

audi

Audi R8 LMS GT2

audi

Audi R8 LMS GT2

audi

Audi R8 LMS GT2

Izrađen po pravilima GT2 klase

 

Audi je u Goodwoodu predstavio svoju novu trkaću mašinu spremljenu po pravilima nove klase GT2 koja će se pojaviti na stazi naredne godine. Ovo je „drugo rođenje“ naziva GT2, nakon što je postojala istoimena klasa koju je zamijenila klasa GT3. Audi je među prvima koji su predstavili automobil za ovu potpuno novu klasu namijenjenu amaterskim timovima.

 

Najnoviji trkač iz Audi Sporta je R8 LMS GT2. Pod haubom ima 5.2 litarski V10 motor čija snaga iznosi 631 KS i više od 550 Nm obrtnog momenta. Snaga motora se šalje na zadnje točkove, a prenosi je sedmostepeni DCT mjenjač. Obzirom na to da je ovo najjača izvedba ovog motora, bile su potrebne određene preinake na elektronskoj upravljačkoj jedinici, a izrađen je i novi usis zraka.

 

Zanimljivo je da je automobil izrađen na istoj platformi kao i R8 Spyder, ali sa čvrstim i fiksiranim krovom, kao i neophodnim zaštitnim kavezom koji šasiji daje dodatnu čvrstoću, a vozaču prijeko potrebnu zaštitu. Kompletna geometrija ovjesa je redizajnirana, a automobil koristi lakše komponente ovjesa što ne utiče na njegovu izdržljivost. ABS sitem je reprogramiran, a ugrađen je i novi sistem kontrole proklizavanja. Amortizeri, kao i kompletan kočioni sistem je isti kao i na R8 GT3 i R8 GT4.

 

R8 LMS GT2 je dobio agresivni aerodinamički paket sa ogromnim prednjim spliterom, krilcima, ravnim podom i velikim zadnjim difuzorom. Zadnje krilo drži „pritisnutim“ zadnji kraj koji dobija veliku snagu. Kompletan aerodinamički paket je kreiran tako da amaterskim vozačima GT2 automobile učini što jednostavnijim za vožnju.

 

Cijena jednog primjerka Audija R8 LMS GT2 iznosi 338.000€.

21:50 | Jul 8, 2019

KOMENTARI (0)