VIJESTI / PREMIJERE

Bentley Bentayga Speed je najbrži SUV na svijetu (VIDEO)

Lamborghini Urus više nije na tronu

 

Dobili smo novi najbrži SUV na svijetu. Tu laskavu titulu do sada je nosio Lamborghini Urus. Sada je na tron stigao Bentley Bentayga Speed. Bentayga Speed je i nastala s namjerom da bude najbrži SUV na svijetu. Sada, kada je cilj ostvaren, vjerujemo da su svi u Bentleyu pnosni na ovaj uspjeh.

 

Bentley Bentayga Speed je postigao maksimalnu brzinu od 306 km/h, što je samo 1 km/h brže od Urusa, ali rekord je rekord, a sada ga drži Bentayga Speed. Ta impresivna maksimalna brzina posljedica je monstruoznog 6.0 litarskog W12 biturbo motora. Snaga ovog automobila je impresivna. Čak 626 KS „vrišti“ stvarajući zvuk od kojeg se ledi krv u žilama. Maksimalni obrtni moment je ostao nepromijenjen – 900 Nm kao i na običnoj Bentaygi.

 

Osim obrtnog momenta, Bentayga Speed takođe ima pogon na sva četiri točka na koji osmostepeni automatski mjenjač prenosi silnu snagu moćnog W12 motora. Bentayga Speed je dvije desetinke bolja od obične kada je ubrzanje od 0 do 100 u pitanju, ali je po tom pitanju sporija od Urusa sa tri desetinke slabijim vremenom.

 

Da bi Bentayga bila podjednako brza i u krivinama, zadužen je Bentley Dynamic Ride čiji aktivni sistem spriječava prevrtanje i ublažava ljuljanje masivnog terenca na oštrim promjenama pravca. Osim aktivnog sistema ovjesa, vozač može podešavati i različite modove motora i mjenjača, a svakako će Sport mod biti najzanimljiviji svima koji budu u prilici da kupe ovaj sjajni SUV.

20:23 | Feb 14, 2019

KOMENTARI (0)