VIJESTI / AKTUELNOSTI

Bentley lovi rekord Pikes Peaka

Plan je potpuno pokoriti legendarnu trku

 

Pikes Peak je brdska trka na kojoj je rekord oduvijek bio stvar prestiža. Ako ste vozač, naravno da želite vaše ime na vrhu liste najbržih svih vremena na toj stazi, a ako ste proizvođač, onda želite da taj vozač upravo sa vašim automobilom postavi to vrijeme. Naravno, trka za prestiž se odvijala uvijek u kategoriji trkaćih automobila. Međutim, svake godine na Pikes Peaku nastupe i civilni automobili koji se takmiče u svojoj konkurenciji, odvojeno od trkaćih automobila. Rekordi sa civilnim automobilima su postali sve interesantniji.

 

Bentley je prošle godine, na iznenađenje mnogih, poslao svoj SUV Bentayga na „trku do oblaka“. Gotovo svi su mislili da je to tek promotivna vožnja, međutim kada se u takvom automobilu za volanom nalazi Rhys Millen, legenda Pikes Peaka, to ne može biti obična vožnja. Naravno, Millen je bio za volanom Bentyge sa ciljem da postavi rekord za SUV vozila. I naravno to mu je uspjelo. Ove godine, dolazi na Pikes Peak. Ponovo sa Bentleyem, međutim, u rukama će imati Continental GT sa biturbo W12 motorom koji razvija 626 KS. Snaga se na sva četiri točka prenosi preko osmostepenog mjenjača sa duplim kvačilom.

 

„Bentleyev uspjeh prošle godine nas je podstakao da se vratimo na ovu čuvenu planinu i ove godine. Izazov je postaviti rekord u konkurenciji produkcijskih automobila. To je veliki, ozbiljan izazov za svakoga, ali mi vjerujemo u naš Continental GT, u njegov W12 motor i neupitne sposobnosti Rhysa Millena.“ rekao je Brian Gush, direktor Bentley Motorsporta.

 

Gush nije dao nikakve detaljnije informacije o automobilu koji će napasti rekord Pikes Peaka, ali vjerujemo da će biti gotovo u potpunosti „standardni“, uz minimalne prepravke radi sigurnosti. Ovogodišnja trka na Pikes Peaku se vozi 30.6.2019.

09:36 | Mar 26, 2019

KOMENTARI (0)