VIJESTI / AKTUELNOSTI

Bentleyev koncept luksuznog GT automobila

bentley

Bentley EXP 100 GT

bentley

Bentley EXP 100 GT

bentley

Bentley EXP 100 GT

bentley

Bentley EXP 100 GT

bentley

Bentley EXP 100 GT

Samo za one sa dubokim džepom

 

Bentley je predstavio najnoviji konceptni automobil. Model pod nazivom EXP 100 GT je oličenje čistog luksuza i hedonizma. Dizajn automobila dolazi iz budućnosti, konkretnije iz 2035. Tako barem kažu ljudi iz Bentleya koji očekuju ovakav automobil na cesti u tom periodu. Ujedno, ovaj koncept obilježava 100 godina postojanja Bentleya.

 

EXP 100 GT stvoren je da impresionira. Uistinu, njegov izgled i proporcije vas ostavljaju bez teksta. Automobil izgleda poput dragulja, masivnog dragulja. Njegova dužina iznosi 5,8 metara, a širok je 2,4 metra. Sama vrata automobila duga su 2 metra, a otvaraju se ka gore. Kada se potpuno otvore, automobil dostiže visinu od skoro 3 metra.

 

Za izradu automobila, korišteni su isključivo visokokvalitetni, skupi i neuobičajeni materijali. Do sada, takvi materijali nisu korišteni u autoindustriji, a iz Bentleya tvrde kako su svi materijali ekološki prihvatljivi. Na primjer, za boju eksterijera korištena je reciklirana rižina ljuska, dok je enterijer izrađen od materijala koji je imitacija kože, a dobija se od nusproizvoda u vinariji.

 

Za pokretanje ove „grdosije“, zadužen je električni pogonski sklop koji se sastoji od četiri elektromotora koji zajedno ovaj automobil od 0 do 100 guraju za 2,5 sekunde, a postiže maksimalnu brzinu od 300 km/h. Njegov domet iznosi 700 km što je do sada neviđeno. Automobil je u potpunosi autonoman, oslanjajući se na vještačku inteligenciju u svemu što radi.

11:04 | Jul 12, 2019

KOMENTARI (0)