VIJESTI / AKTUELNOSTI

BMW M odjel radi na novom V8 motoru

Sudeći po glasinama, novi V8 će biti elektrifikovan

 

Mnogi, da ne kažemo svi proizvođači se okreću ka elektrifikaciji. U svojoj ponudi, BMW je već uveo nekoliko hibridnih modela, ali za sada niti jedan sportski M model nije dobio hibridni pogon. To bi se uskoro moglo promijeniti jer BMW ima ozbiljne namjere i radi na novom V8 motoru koji će biti elektrifikovan.

 

Prvi model s novim V8 hibridnim motorom bi se trebao naći na tržištu 2021. ili 2022. godine kada će na snagu stupiti još strožije norme po pitanju emisije štetnih gasova. Sasvim je opravdano očekivati da će ovaj motor imati nešto manju zapreminu, dok će se to kompenzirati sa dva turbo punjača.

 

Novi motor će biti veoma sličan akutelnom S63 tipu. Iako se još uvijek svodi na glasine, S68, kako će najvjerovatnije nositi naziv, najvjerovatnije će biti prvo ugrađivan u M5 CS koji stiže u naredne dvije do tri godine. Zanimljivo je da ne postoje nikakvi detalji o snazi motora kao ni performansama M5 CS. Logično bi bilo očekivati da novi M5 CS bude jači i od Competition izvedbe ovog modela. To bi značilo da bi S68 trebao razvijati preko 620 KS.

15:31 | Oct 8, 2019

KOMENTARI (0)