VIJESTI / AKTUELNOSTI

BMW obustavio razvoj hibridnog superautomobila

bmw

BMW Vision M NEXT

bmw

BMW Vision M NEXT

bmw

BMW Vision M NEXT

i8 neće dobiti svog nasljednika?

 

BMW je prošle godine predstavio Vision M NEXT, platformu koja je trebala kombinovati naprednu tehnologiju autonomne vožnje, futuristički dizajn enterijera i eksterijera, povezivost, elektrifikaciju, a sve to uz potencijal sportskog automobila. Trebao je biti moderna inkarnacija modela M1 i dostojan nasljednik BMW-a i8. Prema posljednjim informacijama, BMW Vision M NEXT će ostati samo koncept.

 

Prema izvorima koje ima BMW Blog, u bavarskoj kompaniji obustavljen je razvoj produkcijske verzije Vision M NEXT koncepta. Obustava razvoja dolazi iz više razloga, a iz BMW-a još uvijek nisu dali nikakav komentar o tome. Nije tajna da proizvođači širom svijeta stežu kaiš i nastoje troškove svesti na minimum te u ponudi imati samo automobile koji će sigurno imati dovoljan broj kupaca koji će opravdati njihovo postojanje.

 

Vision M NEXT je po tom pitanju bio veoma rizičan. Troškovi razvoja, a zatim i izrade jednog ovakvog automobila su izuzetno visoki, a ne postoji garant da će njegova prodaja opravdati uložena sredstva. U vremenu kada su prodajne brojke presudni faktor, a upravo taj faktor je značajno oslabljen zahvaljujući pandemiji korona virusa, investiranje velike svote novca u nešto što je veoma rizično nije pametna odluka za BMW.

10:19 | May 2, 2020

KOMENTARI (0)