VIJESTI / PREMIJERE

BMW-ova zabava za cijelu porodicu

bmw

BMW X6 M Competition

bmw

BMW X6 M Competition

bmw

BMW X6 M Competition

bmw

BMW X6 M Competition

bmw

BMW X5 M Competition

bmw

BMW X5 M Competition

bmw

BMW X5 M Competition

bmw

BMW X5 M i X6 M Competition

Predstavljeni X5 M i X6 M u Competition izvedbi

 

BMW je uveo oznaku Competition koja nam jasno govori da automobili u toj izvedbi najviše naginju ka ekstremnim sportskim automobilima zapanjujućih performansi. Ove godine smo vidjeli kako to izgleda kada X3 M i X4 M dodatno „napumpate“ snagom, a sada je red došao na X5 M i X6 M. Terenska vozila u jakim, sportskim izvedbama još uvijek nisu toliko zastupljena, ali nisu ni iznenađenje.

 

Sve veća popularnost vozila ovog segmenta diktira poslovanje kompanija, a čak i najzagriženiji entuzijasti su počeli da prelaze na SUV automobile. Iako su po pravilu veoma snažni, to ne mora da znači da imaju i dobre performanse. Međutim, kada dodate „tajne sastojke“, dobijete ovako nešto. X5 M i X6 M su dobili svoje Competition izvedbe, a to znači da ih pokreće isti 4.4 litarski V8 biturbo motor kao i standardne verzije, ali u Competition izvedbi on razvija 617 KS, dok je obrtni moment ostao isti i iznosi 750 Nm. Da bi se iskoristio puni potencijal snažnog V8 motora, BMW je za svoje terence odabrao veoma brzi, osmostepeni automatik koji ovim modelima omogućuje da od 0 do 100 stignu za samo 3,7 sekundi što je već u domenu superautomobila.

 

Maksimalna brzina je ograničena na 250 km/h, dok uz doplatu za M Driver paket, brzina raste na 285 km/h. Kupci koji se odluče za kupovinu ovog paketa, automatski dobijaju i pozivnicu za učešće u BMW-ovoj školi sportske vožnje kako bi što bolje savladali velike brzine koje postižu M Competition modeli.

 

Pored jačeg motora, BMW se pobrinuo da X5 M i X6 M u Competition izvedbi budu još stabilniji i upravljiviji, te su inžinjeri BMW-ovog M odjela radili na sistemu aktivne stabilizacije kako bi se u potpunosti spriječilo neželjeno ljuljanje i naginjanje automobila u krivini, a na automobile su montirane i veće kočnice: prednje sa diskovima od 395 mm i zadnje sa diskovima od 380 mm. Za oba modela, spremljene su nove, 21-inčne M Sport felge.

 

Enterijer je obogaćen M elementima kao što su šavovi u bojama M divizije, osvijetljeni pragovi vrata, a kao i svi ostali BMW-ovi modeli, i X5 i X6 su dobili BMW-ov Live Cockpit Professional sa najnovijom verzijom iDrive infotainment sistema koji se prikazuje na 12,3-inčnom ekranu.

 

BMW je objavio i cijene osnovnih modela. X5 M Competiton će vas koštati nešto manje od 104.500€, dok ćete X6 M Competition u osnovnoj verziji platiti malo više od 107.600€.

09:25 | Oct 2, 2019

KOMENTARI (0)