VIJESTI / AKTUELNOSTI

BMW planira veliko proširenje M porodice

Limitirane edicije i hibridni motori su u planovima za budućnost

 

BMW-ova čuvena M divizija će u narednom periodu proširiti svoju ponudu sa još više M Performance, ali i čistokrvnih M modela. Ta ekspanzija počinje sa novima M135i xDrive modelom, pa ide sve do dolaska modela X8. U planu je i automobil sa centralno smještenim motorom, baziran na konceptu Vision M Next.

 

Sa novim modelima, stižu i nove tehnologije te će M modeli u budućnosti biti većim dijelom hibridni, čime će sportski karakter ovih automobila „preživjeti“ stroge standarde evropske komisije koji su već zapečatili sudbinu određenih modela. Tako će BMW M divizija nastaviti svoje rivalstvo sa Mercedesovom AMG divizijom, a kupci će definitivno profitirati jer će dobiti vrhunske modele.

 

Ove godine smo dobili već četiri nova M modela. To su X3 M, X4 M, M8 Coupe i M8 kabrio. Pored toga, BMW je predstavio i M135i xDrive, kao i X2 M35i koji su pozicionirani ispod pomenutih modela. Naredne godine nam stižu novi M3 i M4 koji će imati unaprijeđenu verziju 3.0 rednog šestocilidarskog biturbo motora čija će snaga iznositi 500 KS. U ponudi će biti i ručni i automatski mjenjač, kao i zadnji i pogon na sva četiri točka.

 

BMW je osim toga odobrio i razvoj novog 2.0 četverocilindarskog turbo motora koji će razvijati preko 400 KS i ugrađivaće se u model serije 1, a zamišljeno je da bude rival Mercedesovom A45S AMG modelu, kao i Volkswagen Golfu R+. Čini se da su u BMW-u uvidjeli šta kupci najviše vole kod njihovih modela te se vraćaju svojim izvornim kvalitetima, ali u novom ruhu.

09:08 | Jul 1, 2019

KOMENTARI (0)