VIJESTI / PREMIJERE

BMW predstavio karavansku izvedbu serije 3

bmw

BMW serije 3 Touring

bmw

BMW serije 3 Touring

bmw

BMW serije 3 Touring

bmw

BMW serije 3 Touring

bmw

BMW serije 3 Touring

bmw

BMW serije 3 Touring

bmw

BMW serije 3 Touring

bmw

BMW serije 3 Touring

bmw

BMW serije 3 Touring

Duži, prostraniji, lakši

 

Prošle su 32 godine od kako je po prvi put predstavljena serija 3 karavan. U međuvremenu, stigli smo do šeste generacije ovog modela. Važno je napomenuti, veoma bitnog modela za BMW. Njegova proizvodnja se odvija u sedam zemalja svijeta.

 

Novi BMW serije 3 karavan, kodnog naziva G21, porastao je u svakom smislu. U odnosu na odlazeći F31, novi model je duži za čak 8 centimetara, širi za 2, a čak je i blago viši od svog prethodnika. Međuosovinski razmak je povećan za 4 cm što znači više prostora u kabini, ali i bolje ležanje automobila na cesti.

 

Bez „uvijanja“, nova serija 3 karavan izgleda impresivno. Dizajn izuzetno atraktivne limuzine je adaptiran na tijelo karavana pa smo shodno tome dobili i atraktivan karavan! Full LED svjetla dolaze u serijskoj opremi, dok su laserska svjetla i LED maglenke u ponudi kao jedna od opcija. Iako se radi o karavanu, BMW je vješto „prikrio“ krovne nosače koji su veoma elegantni i diskretni, te jedva primjetni.

 

Dizajn enterijera je takođe prenesen sa limuzinske izvedbe. Obzirom na to da se radi o karavanu, fokus je prebačen na komfor na dugim putovanjima sa vašom porodicom i prijateljima. Kao što smo već rekli, nazad je povećan prostor za noge što je posljedica povećanja međuosovinskog rastojanja. Zadnja sjedišta imaju i dvije zakačke za ISOFIX dječije sjedalice. BMW je poradio i na prtljažniku koji je sada lakši i za utovar jer su iz BMW-a tovarni prag spustili nekoliko centimetara. Ukupna zapremina, kada su preklopljena sjedišta iznosi 1.510 litara.

 

Trenutno, u ponudi motora nalaze tri dizelaša i tri benzinca. Od naredne godine, u ponudi će biti i hibridni model. Obje grupe motora predstavljaju 2.0 litarski i 3.0 litarski turbo motori. Kod dizelaša, osnovni model je 318d sa 2.0 četverocilindarskim motorom koji razvija 147 KS. Snagu na zadnje točkove šalje šestostepeni manuelni ili osmostepeni automatski mjenjač. Nešto jači „dvolitrenjak“ se nalazi u modelu 320d i 320d xDrive. On razvija 188 KS, a kao i kod 318d kupci mogu birati između manuelne i automatske transmisije. Jedina razlika je u tome što 320d možete naručiti sa xDrive pogonom na sva četiri točka. Vrh ponude kod dizelaša je 330d xDrive sa 3.0 šestocilindarskim motorom koji razvija 261 KS, a uparen je isključivo sa osmostepenim automatikom.

 

Benzinci su svi ponuđeni isključivo s automatskim mjenjačem. Osnovni model s benzinskim motorom je 320i koji ima 2.0 motor čija snaga iznosi 181 KS. Iznad njega, u ponudi se nalazi 330i koji koristi takođe dvolitarski motor, ali sa znatno više snage – 255 KS. Ovaj model je moguće naručiti sa zadnjim ili xDrive pogonom. Vrh ponude predstavlja M340i xDrive. On pod haubom ima izvrsni 3.0 redni šestocilindarski turbo motor čija snaga iznosi 369 KS. To je model za one koji su već dobili porodicu, ali tu i tamo vole skoknuti do lokalnog track daya!

 

Prodaja BMW-a serije 3 karavan počinje u septembru, a do tada će biti objavljene i cijene ovog modela.

13:09 | Jun 13, 2019

KOMENTARI (0)