VIJESTI / PREMIJERE

BMW predstavio kontroverznu Seriju 4

bmw

BMW Serija 4

bmw

BMW Serija 4

bmw

BMW Serija 4

bmw

BMW Serija 4

bmw

BMW Serija 4

bmw

BMW Serija 4

bmw

BMW Serija 4

bmw

BMW Serija 4

bmw

BMW Serija 4

bmw

BMW Serija 4

Na svu sreću, ovo će biti jedini model sa ovakvim tipom „bubrega“

 

Nakon brojnih teasera, špijunskih fotografija, rendera i glasina, predstavljen je jedan od najkontroverznijih BMW-ovih modela u historiji. Novi BMW Serije 4 debitovao je zvanično sa ogromnom vertikalnom maskom hladnjaka koju mnogi osporavaju i smatraju da je prednji kraj automobila „upropašten“ tim retro detaljem. Ipak, mnogo važnije promjene od maske hladnjaka dolaze „ispod kože“, te je Serija 4 značajno uznapredovala u odnosu na prethodnika.

 

Kako u najkraćim crtama opisati novu Seriju 4? Mi bismo to ovako rekli: baby Serija 8. Ignorišući masivnu masku hladnjaka, automobil je gotovo identičan svom GT „bratu“. U principu, Serija 4 se ne razlikuje previše od Concept 4 modela predstavljenog prošle godine. S novom Serijom 4 stižu adaptivna LED prednja svjetla setom 18-inčnih felgi koje stižu u seriji, dok su 19-ke dostupne kao opcija. Straga se nalaze unikatna svjetla u obliku slova L. Masivni „bubrezi“ koje smo vidjeli na Concept 4 modelu, prisutni su i na produkcijskom modelu. BMW ovoliku masku hladnjaka opravdava boljim protokom zraka ka novom šestocilindarskom motoru.

 

U osnovnim modelima 430i i 430i xDrive, nalazi se četverocilindarski 2.0 turbo benzinac sa 255 KS i 399 Nm obrtnog momenta. Modelu sa zadnjim pogonom, potrebno je 5,5 sekundi za sprint do stotke, a xDrive model s pogonom na sva četiri točka je brži za dvije desetinke, dok oba modela imaju maksimalnu brzinu od 250 km/h. Najsnažniji u ponudi je M440i xDrive koji ima novi šestocilindarski 3.0 motor u kombinaciji sa blagim hibridnim pogonom jačine 48V. Ukupna snaga pogonske jedinice iznosi 382 KS i 500 Nm obrtnog momenta, a za sprint do stotke potrebne su mu 4,3 sekunde.

 

Serija 4 biće dostupna i sa dizelskim motorima. Kupci će moći birati između 420d, 420d xDrive, 430d xDrive i 440d xDrive modela, a kao i kod verzija sa benzinskim motorima, upareni su sa osmostepenim automatskim mjenjačem, a pogon je na zadnju ili obje osovine, u ovisnosti od izvedbe.

08:36 | Jun 3, 2020

KOMENTARI (0)