VIJESTI / AKTUELNOSTI

BMW predstavio trkaći M2 CS

bmw

BMW M2 CS i CS Racing

bmw

BMW M2 CS Racing

bmw

BMW M2 CS Racing

„Ukoliko vozite u Formuli 1, vaša glavna želja je da vozite za Ferrari. Ukoliko ste vozač touring trka, definitivno želite voziti BMW“ jedan je od čuvenih citata iz filma Adrenalin koji govori o BMW-ovoj historiji u autosportu koja je usko vezana uz touring trke. Mnogi ne mogu da ostvare svoj san i dođu do najelitnijih takmičenja u kojima BMW vodi svoje fabričke programe, ali su zato iz BMW Motorsporta spremili prihvatljive verzije svojih trkačkih automobila. Prvi je bio M4 GT4, a sada je stigao M2 CS Racing.

 

Početkom sedmice smo konačno uponzali cestovni M2 CS te smo ga već u startu okarakterisali kao najbolji BMW današnjice. Opisan kao trkački BMW sa tablicama, M2 CS je dobio svoju verziju „bez tablica“. Naravno, radi se o rasnom trkačkom automobilu namijenjenom kup takmičenjima. Baziran je na cestovnom M2 CS, a pokreće ih isti motor, sa određenim modifikacijama.

 

Dakle, pod haubom oba automobila nalazi se 2.9 litarski turbo prehranjivani redni šestak, poznat i pod oznakom S55 koji u cestovnoj izvedbi razvija 444 KS, dok je njegova snaga u trkaćem automobilu ograničena balansom performansi, te može varirati između 280 i 365 KS. Maksimalni obrtni moment iznosi 550 Nm, a snagu na zadnje točkove prenosi isključivo sedmostepeni DCT automatik. Iako je u pitanju mjenjač iz serijskog automobila, BMW Motorsport je unaprijedio njegov softver za brže promjene stepena prenosa. ABS i DSC dolaze u serijskom „paketu“, a vozačima je na raspolaganju i šper diferencijal.

 

Automobil je veoma uspješno obavio testove na stazama Miramas i Portimao, a očekuje se da ovaj automobil bude posebno popularan u VLN šampionatu, u kojem se takmiče i BMW-ovi juniori. Za 95.000€ dobijate veoma konkurentan i brz auto, a čak ni TCR automobili koji su zamišljeni kao jeftina trkačka serija nisu dostupni za tako malo novca.

11:15 | Nov 8, 2019

KOMENTARI (0)