VIJESTI / AKTUELNOSTI

BMW više neće proizvoditi seriju 3 GT

Žrtva smanjenja troškova

 

BMW je podnio izvještaj za 2018. godinu. Ukratko rečeno, godina za zaborav kada je bavarski gigant u pitanju. Oni su prošle godine zabilježili pad profita od 7,9% zbog velikih investicija u razvoj električnih automobila, ali i nepovoljnih kretanja valuta. U BMW-u su svjesni da je razvoj EV dugotrajan proces, ali su svjesni i činjenice da su valute i dalje jako nestabilne.

 

„Očekujemo još veće nestabilnosti valuta, kao i nastavak trenda od prošle godine. Sa trenute tačke gledišta, jedino rješenje koje nam preostaje da drastično smanjimo troškove proizvodnje.“ rekao je Nicolas Peter, šef finansija u BMW-u. Alarm se upalio zbog profita od 9,12 milijardi eura, za razliku od 2017. kada je profit iznosio 9,88 milijardi i zabilježio porast od 5,3% u odnosu na 2016.

 

Jedna od žrtava smanjenja troškova je njihova serija 3 Gran Turismo koja se gasi nakon samo jedne generacije. Takođe, najavljeno je gašenje i drugih varijanti modela, ali nije precizirano kojih modela i kojih varijanti. Analitičari su pozdravili ovu odluku. Jedan od analitičara je dao jednu sasvim prigodnu izjavu: proizvođači automobila nisu supermarketi i nema potrebe da prodaju sve. Neki su čak izjavili kako serija 3 GT neće nikome nedostajati.

09:42 | Mar 18, 2019

KOMENTARI (0)