VIJESTI / AKTUELNOSTI

BMW X8 M će biti novi flaghip SUV brenda

X8 u sportskoj izvedbi je na putu

 

Vremena kada je X5 bio jedini SUV u BMW-ovoj ponudi su davno iza nas. Danas imamo kompletnu porodicu BMW-ovih terenaca od najmanjeg X1 pa sve do monstruoznog X7. Trenutni flagship SUV brenda je X7, a tu titulu neće još dugo nositi jer je na putu novi član X porodice – X8. Premijera ovog modela se očekuje krajem ove godine, ili početkom 2021.

 

Sve glasine o datumu predstavljanja ovog modela treba uzeti s rezervom, obzirom na to da još uvijek nismo vidjeli ni špijunske fotografije X8. Za sada, možemo očekivati da ove godine debituje konceptni X8, dok ćemo na produkcijsku verziju vjerovatno morati sačekati do 2022. godine. Novi član porodice će biti uveliko baziran na već postojećem X7 modelu, ali će imati samo četiri sjedišta i biće „ultra-luksuzan“.

 

G09, kako glasi kodni naziv coupe izvedbe modela X7,  odnosno modela X8, koristiće istu platformu, mehaniku i tehnologiju. U BMW-u su već registrovali i zaštitili oznaku X8 M što nas dovodi do zaključka da će X8 biti dostupan i u sportskoj izvedbi. Pod haubom bismo mogli vidjeti već prepoznatljivi 4.4 biturbo V8 motor koji koristi i X6 M. Sportski X8 bi trebao stići ne prije 2023. godine, odnosno barem godinu nakon predstavljanja standardne verzije.

11:51 | Apr 14, 2020

KOMENTARI (0)