SPORT / FORMULA 1

Bottas zasluženo slavio u Japanu

Prva pobjeda za Finca još od Bakua ove godine

 

Valtteri Bottas je pobjednik ovogodišnje Velike nagrade Japana. Finac je i više nego zasluženo slavio na Suzuki koja je u Mercedesovom „posjedu“ od početka hibridne turbo ere. Bottas je na samom startu trke poveo jednim „ispaljivanjem“ gdje je pretekao oba Ferrarija koji su imali prilično loš start. Ferrari je bio izvrstan u kvalifikacijama, međutim u trci je situacija bila u potpunosti drugačija.

 

Sebastian Vettel je završio trku na drugom mjestu. Iako je imao najbolju startnu poziciju, njemački vozač je ponovo zakazao i već na startu izgubio pobjedu. Tokom trke, Vettel nije imao nikakve realne šanse za pobjedu te se sve svelo na ograničavanje štete koju je prouzrokovao očajan start. Za utjehu ostaje činjenica da je uspio zadržati Lewisa Hamiltona iza sebe koji je imao znatno svježije gume.

 

Treća pozicija pripala je Lewisu Hamiltonu. Za njegove standarde prilično loš vikend te Suzuku napušta prilično nezadovoljan i razočaran svojim učinkom. Ipak, Mercedes kao ekipa imaju dosta razloga za zadovoljstvo obzirom na to da su osvojili šestu uzastopnu titulu u poretku konstruktora što govori o veličini ovog tima i disciplini koja vlada u njemačkoj ekipi.

 

Naredna trka se vozi za dvije sedmice u Meksiku. U Japanu smo krunisali novogo / starog šampiona u poretku timova, a vrlo je vjerovatno da ćemo taj scenarij imati i u Meksiku gdje bi Hamilton mogao osigurati šestu vozačku titulu u karijeri.

09:16 | Oct 13, 2019

KOMENTARI (0)