VIJESTI / AKTUELNOSTI

Budućnost VW Golfa R

Šta možemo očekivati u novoj generaciji Golfa R

 

Jedna od glavnih zvijezda ženevskog sajma je i Volkswagen T-Roc R, crossover sa 296 KS i 4Motion pogonom. U principu, T-Roc R je zapravo Golf R u tijelu crossovera. Prije par dana smo pisali o novom Golfu, te karakteristikama sportskih izvedbi GTD i GTI. Tada nismo naveli nikakve detalje o Golfu R, a sada vam donosimo novosti koje je iznio Jost Capito, šef Volkswagen R odjela.

 

Jost Capito je čovjek koji je vodio Volkswagenov WRC tim u doba njihove dominacije i itekako zna kako napraviti dobar sportski Volkswagen. Prokomentarisao je T-Roc R i njegove karakteristike:

„Vjerujem da se ovaj automobil bolje vozi nego aktuelni Golf R. Naravno, imate viši centar gravitacije i rekao bih da je to jedina razlika, da ne kažem mana. Ostale karakteristike su potpuno iste. Radili smo dosta na podešavanju same šasije i možemo reći da smo uložili ogroman trud koji se isplatio. Takođe, radili smo na tome da napravimo idealni setup ovjesa. Tako smo prednji kraj učinili dosta tvrđim, stavili smo nove nosače motora i mjenjača koji su auto učinili tvrđim. Prilično je krut i direktan. Imali smo bazu – Golf R, ali smo sve modifikovali.“

 

Kada je u pitanju novi Golf R, Capito je dao pomalo neočekivan odgovor:

„Istina je, postojao je koncept i ideja da se Golf R400 sprovede u djelo. Napravili smo istraživanje i shvatili da zapravo ne postoji interes za takav model. Kupci žele model koji ima oko 300 KS i cijenu ispod 50.000€. Kada bismo podigli snagu na 400 KS, prodaja Golfa R bi opala za 50%, a i popratni troškovi bi se uveliko povećali. Isto tako, ne mislimo da je budućnost Golfa R u svijetu hibrida. Hibrid mora biti pristupačan i naravno, „zelen“. Golf R ne može biti to. Golf R je bio i ostaće kruna sportskih izvedbi Golfa. Ko želi hibridnu varijantu, tu je uvijek Golf GTE kao alternativa za GTI. Novi Golf R će biti fantastičan!“ zaključio je Capito.

15:27 | Mar 11, 2019

KOMENTARI (0)