VIJESTI / AKTUELNOSTI

Bugatti Chiron je i zvanično najbrži hiperautomobil (VIDEO)

bugatti

Bugatti Chiron

bugatti

Bugatti Chiron

bugatti

Bugatti Chiron

bugatti

Bugatti Chiron

bugatti

Bugatti Chiron

bugatti

Bugatti Chiron

Novi svjetski brzinski rekord

 

Bugatti je tvorac i zvanično najbržeg hiperautomobila na svijetu. Chiron, za čijim je volanom bio Andy Wallace, postavio je novi brzinski rekord koji sada iznosi 490,5 km/h! Ne možemo ni zamisliti kakav je osjećaj voziti se tom brzinom i po malo i zavidimo Wallaceu na ovom postignuću.

 

Ipak, ovo nije obični Chiron. Čitav tim Bugattijevih inžinjera radio je na razvoju i pripremi ovog automobila za obaranje rekorda, a u pomoć su priskočili i Dallarini stručnjaci koji su prilagodili šasiju, dok su Michelinovi specijalisti radili na optimizaciji guma. Na kraju, nastao je unikatni Chiron koji je 25 cm duži od standardnog i, moramo priznati, elegantniji. Ovjes je u potpunosti modifikovan te se visina automobila laserski kontrolisala, te se na taj način značajno smanjio otpor vazduha. Na snimcima koje je objavio Top Gear, djeluje kao da se automobil stapa s asfaltom.

 

Glavni dizajner eksterijera u Bugattiju, Frank Heyl, izjavio je da je najveći izazov bio napraviti kompletan paket funkcionalnim i efikasnim. Sve je moralo biti savršeno savršeno usklađeno da bi se postigao željeni rezultat, od motora, šasije i aerodinamike, pa sve do guma. Kada smo već spomenuli motor, istaći ćemo da se radi o 8.0 litarskom, kvad-turbo W16 motoru čija snaga iznosi 1.578 KS, dok su mjenjač i pogon na sva četiri točka ostali isti.

 

Ne možemo ignorisati činjenicu da je Bugatti ponovo pokazao koliko zapravo mogu te, iako odbijaju da sami potvrde njegov dolazak, Chiron Super Sport nam polako, ali sigurno kuca na vrata, a ovaj model će gotovo sigurno poslužiti kao baza za kreiranje produkcijske izvedbe.

13:06 | Sep 2, 2019

KOMENTARI (0)