VIJESTI / PREMIJERE

Bugatti predstavio Centodieci vrijedan 8 miliona eura

bugatti

Bugatti Centodieci

bugatti

Bugatti Centodieci

bugatti

Bugatti Centodieci

bugatti

Bugatti Centodieci

bugatti

Bugatti Centodieci i EB110

bugatti

Bugatti Centodieci

Omaž modelu EB110 u 10 primjeraka

 

Segment hiperautomobila je jedan od najdinamičnijih. Stvari se mijenjaju munjevito brzo, a večeras smo svjedočili novoj promjeni. Do večeras, Chiron je bio Bugattijev najekstremniji automobil, dragulj u ponudi. Večeras je predstavljen Centodieci, novi hiperautomobil koji predstavlja omaž modelu EB110, a izrađen je samo u 10 primjeraka koji su već rasprodati.

 

Svaki od tih 10 primjeraka košta osam miliona eura. Zavisno iz kojeg ugla gledate, ta cijena vam može biti besmisleno visoka ili realna vrijednost tog automobila. Recimo da ste u ovoj drugoj grupi i da ste upoznati s tim šta EB110 znači Bugattiju. Prije 21 godinu, Volkswagen je kupio i „oživio“ Bugatti kao brend. Prvi model u Bugattijevoj renesansi je bio upravo EB110 kojeg je pokretao 3.5 litarski V12 motor sa četiri turbo punjača koji razvija 550 KS, a šasija je izrađena od karbona sa aktivnim aerodinamičkim elementima. Tada je bio jedan od najnaprednijih automobila na tržištu.

 

Njegov omaž je moderna interpretacija tadašnjeg dizajna sa snagom od koje staje dah. Centodieci pokreće 8.0 W16 motor sa četiri turbine čija snaga iznosi 1.600 KS. Uz to, ovaj auto je 20 kg lakši od Chirona. Što nas dovodi do novih impresivnih brojki: od 0 do 100 potrebne su mu 2,4 sekunde. Do 200 km/h stiže za 6,1 sekundu, a za 13,1 sekundu ćete početi da vrištite jer ste upravo postigli 300 km/h. Ukoliko ste ipak dovoljno hrabri i imate dovoljno dug pravac ispred sebe, s ovim automobilom ćete postići elektronski limitiranih 380 km/h.

 

Da ne duljimo više – uživajte u fotogaleriji ovog monstruma.

21:12 | Aug 16, 2019

KOMENTARI (0)