SPORT / WRC

Carlos Sainz i Mini pokorili Dakar

Legendarni Španac osvojio svoj treći Dakar

 

Nakon 12 etapa, 7.500 km, borbe čovjeka i mašine protiv nemilosrdnih pješčanih dina, završeno je prvo izdanje Relija Dakar u Saudijskoj Arabiji. I ove godine, Dakar nas je podsjetio zašto je najteži i najopasniji reli na svijetu. Ovaj finalni izvještaj o reliju započinjemo odavanjem počasti tragično preminulom Paulu Goncalvesu, legendarnom portugalskom motociklisti koji je na sedmoj etapi pao sa motocikla i od posljedica jakih udara u glavu, vrat i kičmu, doživio je srčani zastoj i preminuo. Goncalves je vozio svoj trinaesti Reli Dakar, a najbolji rezultat mu je bilo drugo mjesto 2015. godine.

 

Povrede i smrt su, nažalost, dio ovog sporta i biće sve dok on postoji. Život ne smije stati, ma koliko nam bilo teško prihvatiti neke stvari. Osma etapa je iz poštovanja prema Goncalvesu, otkazana za motocikle i kvadove. Počivaj u miru, Paulo.

 

Čovjek koji je svoj prvi Reli Dakar vozio još 2006. godine kada je ovo takmičenje voženo u Africi, čovjek koji je do sada trijumfovao dva puta i oba puta u dva različita automobila, čovjek koji pored svog imena ima i dvije titule WRC prvaka, sada je na listu svojih uspjeha dodao i treći Reli Dakar. Carlos Sainz je osvojio Reli Dakar po treći put sa trećim različitim automobilom. Nakon Volkswagena (2010.) i Peugeota (2018.), Sainz je ovoga puta bio uspješan sa Minijem.

 

El Matadorova pobjeda praktično ni jednog momenta nije dovedena u pitanje. Španac se definitivno najbolje snašao od svih takmičara u dinama Saudijske Arabije, a Minijev buggy je bio veoma dominantan u svakom pogledu. Drugo mjesto je pripalo Nasseru Al-Attiyahu koji vozi za Toyotu i koji se žalio na Minijevu ogromnu prednost u performansama. Ipak, Kataranin nije mogao bolje od drugog mjesta, a za utjehu ostaje da je ipak uspio da porazi Stephanea Peterhansela, Minijevog drugog vozača. Najtrofejniji vozač i legenda Relija Dakar, nije mogao da pronađe pravi ritam i brzinu za još jednu pobjedu na ovom reliju.

09:35 | Jan 17, 2020

KOMENTARI (0)