VIJESTI / AKTUELNOSTI

Citroen sprema električni C3

Novi C3 će biti daleko "zeleniji", ali i skuplji

 

Citroen je aktuelnu generaciju modela C3 predstavio 2016. godine i od tada ne možemo reći da je postigao neki veliki uspjeh. Iako ima dosta moderan, urban dizajn, C3 jednostavno nije prošao najbolje kod kupaca. Od tri francuska brenda, najuspješniji je Renault sa svojim Cliom, a slijedi ga Peugeot sa modelom 208.

 

Renault još neko vrijeme neće imati svoju električnu izvedbu Clia, već samo hibridnu sa e-Tech hibridnim motorom. Tu je Peugeot otišao korak dalje i već sada u ponudi ima e-208. Unutar iste grupacije, predstavljena je i Opel Corsa-e. Citroen je ostao u zaostatku. C3 je predstavljen prerano da bi već tada imao električnu verziju. Međutim, Citroen bi 2022. godine trebao predstaviti potpuno novi C3 koji bi u ponudi imao i električnu verziju.

 

e-C3 bi koristio istu e-CMP platformu kao i e-208 kao i Corsa-e, a to znači da bi automobil pokretao elektromotor od 136 KS i 260 Nm obrtnog momenta. Od 0 do 100 bi mu trebalo oko 8 sekundi što ga čini jednim od najbržih izvedbi modela C3. Za osnovni model na konvencionalni pogon, trebaćete izdvojiti oko 28.000 KM, dok će električni C3 biti više nego duplo skuplji. Predviđa se cijena od čak 70.000 KM, što za jedan automobil B-segmenta uopće nije malo.

 

Prije nego stigne potpuno novi model, naredne godine nas očekuje blaži facelift koji bi trebao dobiti hibridni sistem, ali i novi 1.5 BlueHDi motor.

18:22 | Jun 8, 2019

KOMENTARI (0)