SPORT / BH AUTOSPORT

Croatia Prix 2019: Rezultati prve trke

Nesnošljive vrućine pravile probleme mnogim takmičarima

 

Evropu je pogodio toplotni talas koji nikome ne pogoduje. Nesnošljive vrućine smetaju svakome, a naročito takmičarima koji voze ovoga vikenda trku na Grobniku. Poznat po vrelim trkama, Grobnik je i ove godine bio veliki izazov kako za vozače, tako i za automobile. Dok vozači mogu istrenirati sebe za velike vrućine, automobili su mašine te jedino što možete jeste da napravite što bolje hlađenje i nadate se najboljem.

 

Problemi su se javili mnogim takmičarima i njihovi automobili nisu najbolje podnijeli visoke temperature. Za sutra je najavljen pad temperatura od oko 10 stepeni što bi trebalo predstavljati veliko olakšanje svima.

 

Od petorice takmičara iz BiH, samo dvojica su odvezla cijelu trku. Jasmin Hrnić je bio izvrstan tokom cijele trke, a tome u prilog govori i činjenica da je najbrži krug odvezao upravo on. On je bio najbrži od bh. takmičara, u ukupnom plasmanu, jedino je Maro Franić bio brži od njega sa VW Golfom koji je „ispod kože“ Seat Leon WTCC. Hrnić je upisao pobjedu u svojoj diviziji i u velikoj mjeri sebi olakšao put na posljednju trku šampionata koja se vozi na Ušću. Ukoliko i sutra završi trku, teško da se može nešto desiti što bi ga udaljilo od titule.

 

Drugi od takmičara koji su došli do cilja trke je Fuad Smajić čija je Honda radila vrhunski te je ostvario peto vrijeme u ukupnom plasmanu. Smajić je odnio laganu pobjedu obzirom na to da je njegovom jedinom konkurentu u klasi i diviziji za ŠBiH, Krešimiru Bodnaruku, pukao kinetički zglob te je nakon samo pet krugova odustao.

 

Vladimir Đukić je takođe bio primoran da odustane nakon što se njegova Honda Civic počela pregrijavati. Banjalučanina je auto mučio i na treningu, na kojem je izvezao samo jedan krug. Između trke i treninga pokušao je riješiti probleme na autu. Činilo se da su problemi prošlost te je Đukić krenuo u proboj sa zadnje pozicije. Đukić je imao pune ruke posla i izveo je mnogo preticanja, ali je nakon osam krugova morao parkirati Hondu u boks nakon što su se problemi s pregrijavanjem vratili.

 

Miroslav Josipović jedan je od trojice takmičara koji uopšte nisu startovali na trci te je njegova Lada ostala u boksu tokom prve trke.

21:49 | Jul 27, 2019

KOMENTARI (0)