VIJESTI / PREMIJERE

Cupra Formentor zablistao u produkcijskoj izvedbi

cupra

Cupra Formentor

cupra

Cupra Formentor

cupra

Cupra Formentor

cupra

Cupra Formentor

cupra

Cupra Formentor

cupra

Cupra Formentor

cupra

Cupra Formentor

Cuprin prvi samostalni model je dobio i svoju produkcijsku verziju

 

Cupra Formentor je godinu dana nakon predstavljanja konceptnog modela otkriven u svojoj produkcijskoj izvedbi. Automobil koji je u potpunosti razvijen od strane Cupre, Seatovog performantnog odjeljenja, stiže na tržište kao hibridni kompakt krosover. I kako se radi o Cupri, jasno je da je fokusiran na jake performanse, karakteristične za ovaj mladi brend.

 

Formentor se ne razlikuje mnogo od konceptne izvedbe. I dalje je to „oštri“, temperamentni Španac agresivnog izgleda sa mišićavim tijelom. Izgledom dosta podsjeća na aktuelni Cupra Leon koji kao da se „napuhao“, dobio povišeni ovjes i postao krosover. Formentor je ipak više od toga, a činjenica da je koncept predstavljen početkom prošle godine nam govori da Formentor nije samo „napuhani“ Leon.

 

Sprijeda vidimo novi Seatov i Cuprin stil i novo lice sa maskom hladnjaka u obliku dijamanta i uskim led svjetlima te dosta otvorenim prednjim branikom. Rubovi prednjeg branika, blatobrana kao i kompletne karoserije, zaštićeni su crnom mat plastikom – tipični krosover. Straga imamo sve popularniji LED light strip i ni malo diskretan difuzor sa četiri cijevi izduvnog sistema.

 

Iznutra, Formentor je izuzetno urban i sofisticiran automobil sa brojnim opcijama povezivosti i gadgetima koji su neizostavan dio svakog novog automobila na današnjici. Osim dodataka koji doprinose zabavi, Formentor ima i brojne sigurnosne sisteme, kao i čitav sistem asistencija vozaču. Estetski gledano, Cupra je igrala na sigurno i primjenila klasični dizajn ispreplitan modernim rješenjima, a neizostavan je kontrast crne i bronzane boje.

 

Pod haubom, Formentor može imati ili benzinski ili hibridni pogon. Što se benzinske opcije tiče, radi se o 2.0 TSI motoru sa 306 KS, dok hibridni Formentor koristi 1.4 TSI uparen sa elektromotorom, a ukupna snaga pogonske jedinice iznosi 241 KS, baš kao i u Leonu e-Hybrid. Bez obzira na pogonsku jedinicu, Formentor je dostupan samo sa pogonom na sva četiri točka i sedmostepenim DCT mjenjačem.

08:12 | Mar 3, 2020

KOMENTARI (0)