VIJESTI / AKTUELNOSTI

Dacia sprema SUV sa sedam sjedišta?

dacia

Dacia Lodgy Stepway

dacia

Dacia Lodgy Stepway

dacia

Dacia Lodgy Stepway

Zamjena za model Lodgy

 

SUV trend ne jenjava i proizvođači kreiraju sve veći broj ovih modela koji su osvojili tržište. Iako u svojoj ponudi imaju jedan pravi terenac, Duster, Dacia se može pohvaliti i svojim Sanderom Stepway koji posjeduje sve kvalitete modernog crossovera. Prema zadnjim glasinama, Dacijna ponuda terenskih vozila bi mogla postati bogatija za još jedan model.

 

Naime, na proljeće naredne godine, Dacia će predstaviti još uvijek neimenovan novi SUV sa sedam sjedišta koji će direktno zamijeniti model Lodgy. Kada je prodaja u pitanju, ovaj model nije donio mnogo toga Daciji, a s druge strane imamo Duster koji je u prošloj godini ostvario prodajni rezultat od 220.167 primjeraka. Lodgy nije uspio preći ni 30.000 prodatih primjeraka i samim tim, njegovi prodajni rezultati su zapečatili sudbinu.

 

Francuski mediji očekuju da novi SUV bude dug oko 4,5 metara, baziran na produženoj verziji CMF-B platforme na kojoj su smješteni novi Clio i Captur, kao i najnoviji Juke. Očekuje se da novi SUV bude dinamičnije dizajniran od Dustera sa daškom sportskog duha, a dizajn bi zasigurno bio adaptiran trećem redu sjedišta.

 

Ponuda motora bi uključivala 1.0 i 1.3 litarske TCe benzinske motore i 1.5 dCi dizelski motor. Takođe, u budućnosti će biti ponuđen i E-Tech hibridni pogon koji je debitovao u novom Cliu. U Renaultovom bestselleru, ovaj 1.6 litarski motor razvija 140 KS, a električnu energiju crpi iz 1,2 kWh baterije.

10:59 | May 30, 2020

KOMENTARI (0)