VIJESTI / PREMIJERE

Debitovao koncept Mercedesa GLB

glb

Mercedes-Benz GLB koncept

glb

Mercedes-Benz GLB koncept

glb

Mercedes-Benz GLB koncept

glb

Mercedes-Benz GLB koncept

Jaka povezanost sa nekadašnjim modelom GLK

 

Nakon nekoliko teasera u proteklih par dana, Mercedes je uoči same premijere u Šangaju objavio prve fotografije koncepta novog terenca. Mercedes-Benz GLB nosi obilježja nekadašenjeg modela GLK. Vizuelno, koncept GLB izuzetno i podsjeća na stari GLK.

 

Konceptni GLB dug je 4,62 metra i ima međuosovinski razmak od 2,82 metra. Iz Mercedesa su GLB zamislili kao terenac sa tri reda sjedišta. Iz Mercedesa tvrde kako dva sjedišta u trećem redu nisu samo tu u slučaju nužde i da su itekako udobna i komforna. Osim toga, GLB je tipični Mercedesov SUV. Unutrašnjost je gotovo u potpunosti ista kao kod GLA sa određenim promjenama koje su tipične za konceptne modele.

 

Eksterijer, koliko god bio u okvirima Mercedesovog dizajnerskog jezika, nešto je nekarakteristično za Mercedes. Veliki offroad točkovi, veliko odstojanje od tla, mišićava karoserija, čvrst izgled, ovaj automobil čine pravim terenskim vozilom. Uz kratke prevjese i jaka LED svjetla, GLB je spreman za avanturu.

 

Pod haubom je 2.0 litarski benzinac sa 224 KS i 350 Nm obrtnog momenta. Osmostepeni DCT automatski mjenjač šalje snagu na prepoznatljivi 4Matic pogon, a sam pogon će imati tri moda podešavanja.

 

„Pitali smo sebe da li ima prostora za model između GLA i GLC. Koncept modela GLB je odgovor na to pitanje. Sa ovim modelom, mi prezentujemo našu kreativnost i naše ideje koje imamo za ovaj segment.“

 

Tim riječima, ovaj model je prokomentarisala Britta Seeger, član upravnog odbora za menadžment u Daimleru. Mercedes još nije objavio svoje planove za produkcijski GLB, ali ovaj automobil izgleda kao da je spreman za proizvodnju, a tome u prilog govori činjenica da je prototip već neko vrijeme aktivan kroz testni program.

18:12 | Apr 15, 2019

KOMENTARI (0)