SPORT / BH AUTOSPORT

Dolić najbrži na treninzima u Skradinu

Težak start sezone Šampionata BiH

 

Današnjim treninzima započelo je 13. izdanje trke u Skradinu. Iako su takmičare jučer dočekali sunčano i toplo vrijeme, danas su vremenske prilike bile sušta suprotnost. Sve je više podsjećalo na jesen, nego na kasno proljeće. Uslovi na stazi su bili promjenjivi, a svi pogledi su bili usmjereni ka nebu. Najveća dilema je bila izbor guma: ostati na slikovima ili montirati kišne gume.

 

U grupi historik nastupila su tri takmičara, po jedan u svakoj od klasa. U P1 najbolje vrijeme je ostvario Armin Mujkanović u Zastavi Yugo. Klasa P2 je kao i uvijek rezervisana za Daneta Milenovića i njegov prepoznatljivi Fiat 128. U klasi P3 je nastupio Adis Abdić za volanom Volkswagen Golfa.

 

Najbolje vrijeme u N2 postavio je Draško Cunjak vozeći Peugeot 106. Drugo mjesto u klasi je pripalo Amelu Semaniću koji je bio samo 9 desetinki sporiji od Cunjka.

 

U klasi N3 vidjeli smo iznenađenje. Fahrudin Dolić je bio najbrži u klasi, ali i od svih takmičara iz BiH. On se najbolje snašao u teškim uslovima i preuzeo ulogu favorita u Skradinu što sa sobom donosi određenu dozu pritiska. Aktuelni prvak klase, Harun Hadžić, danas je vozio skromno i oprezno, u skladu sa uslovima na stazi. Takvom vožnjom došao je do drugog mjesta u klasi i grupi, a trećeg u generali. Treće mjesto u klasi N3 zauzeo je Fuad Smajić.

 

U klasi E1-14 prijavljen je samo Vladimir Đukić. On je prešao u novu klasu i spremio Hondu Civic, a čini se da je Civic već sada bolje legao „Đuki“ od stare Opel Corse s kojom se dosta mučio. Ako bi gledali međunarodnu konkurenciju, Đukić je ostvario peto vrijeme klase u jakoj konkurenciji.

 

Gdje smo stali prošle godine u klasi E1-15 nastavljamo i ove. Jasmin Hrnić nastavlja biti veoma brz, a novi auto je položio svoj prvi ispit. Hrnićeva Honda je radila odlično i omogućila Hrniću da pokaže svoj puni potencijal. Dželhad Mujkić je nakon peha na Sljemenu stigao u Skradin i nastupom na treningu najavio veliku borbu s Hrnićem. Treće najbrže vrijeme na treninzima ostvario je Hasan Ljubijankić, sa nešto većim zaostakom za vodećom dvojicom. Nepune dvije desetinke iza njega, zaustavio se Bego Šakanović u Hondi Civic. Peto mjesto u klasi je pripalo Alemu Semaniću, a posljednji u klasi bio je Asmir Halilagić koji je na drugom treningu imao manji peh zbog kojeg nije završio isti.

 

U klasi E1-16 najbrže vrijeme ostvario je Salih Ljubijankić. On je u generalnom plasmanu bio drugi, a sutra se očekuje da dodatno poboljša svoj rezultat. Drugi najbolji rezultat u klasi je ostvario Mladen Šoljić. Treća pozicija je pripala Šefiku Emriću čiji je nastup sutra pod znakom pitanja. Emrić je na drugom službenom treningu imao izlijetanje u kojem je oštetio svoju Opel Astru. Četvrto mjesto je pripalo šampionu klase, Bakiru Hadžiću u Hondi Integri Type R.

 

U najjačoj klasi bh. šampionata, nastupio je samo jedan takmičar. Miroslav Josipović je po prvi put imao takmičarski nastup sa novim automobilom, Ladom Vestom TC1. On je vozio samo drugi trening, a zbog dužeg stajanja na stazi, njegov rezultat nije reprezentativan i realan. Sutra očekujemo da Josipović pokaže svoj puni potencijal, ali i potencijal svog auta.

 

Start trke u Skradinu je zakazan za nedjelju, tačno u 12:00.

23:08 | May 18, 2019

KOMENTARI (0)