SPORT / FORMULA 1

Dramatičan početak vikenda u Austriji

Vozači tražili limite i pravili velike greške

 

Šampionat Formule 1 polako ulazi u završnicu prve polovine. Prošle sedmice, karavan je bio u Francuskoj, a već ove sedmice, najbrži cirkus se preselio u Austriju. Dvadeset najboljih vozača na svijetu je stiglo u Spielberg, na čuveni Red Bull Ring. Staza koja je donijela brojne uzbudljive trke, kontroverzne situacije i neočekivane pobjede.

 

U šampionat Formule 1 vratila se 2014. godine i od tada gledamo dominaciju Mercedesovih vozača na ovoj stazi. Najuspješniji vozač od njenog povratka je i dalje Nico Rosberg koji je upisao dvije pobjede, a slijede ga Hamilton i Bottas. Hamilton je svoju pobjedu ostvario 2016. nakon sudara s Rosbergom u zadnjem krugu, a godinu kasnije, Bottas je sigurno slavio nakon munjevitog starta. Prošle godine, Mercedes je doživio totalni fijasko kada su oba vozača odustala, a to je iskoristio Max Verstappen.

 

Ovogodišnje izdanje VN Austrije krenulo je relativno mirno u prvom treningu. Vozači su odrađivali svoj posao, nizali krugove, testirali različita podešavanja  bolida, ispitivali izdržljivost guma... Najbrži na prvom treningu je bio Lewis Hamilton ispred Sebastiana Vettela i Valtterija Bottasa. Četvrto mjesto je pripalo Charlesu Leclercu, dok je peta pozicija otišla u ruke Maxa Verstappena. Trening je prekinut pred sami kraj kada je na stazi ostao dio prednjeg krila bolida Nica Hulkenberga.

 

Drugi trening je odnio brojne žrtve, a nekima je dao „opomene“. Svi su ubacili u višu brzinu i tražili limite, a prvi ga je pronašao Max Verstappen. On je žestoko oštetio svoj Red Bull i upitno je da li će Verstappen proći bez kazne jer su mjenjač i motor gotovo sigurno pretrpili određena oštećenja. Nakon njega, Valtteri Bottas je svoj Mercedes zabio u zid, ali je oštećenja pretrpio samo prednji kraj pa bi finac trebao proći bez kazne. „Opomene“ su dobili Sebastian Vettel koji se izvrtio u posljednjoj krivini i zaustavio na samo dva metra od zida, a kasnije je i Carlos Sainz izletio u pijesak, na istom mjestu gdje i Bottas, ali bez posljedica.

 

Najbrže vrijeme u drugom treningu postigao je Charles Leclerc koji je prikazao odličan tempo i u simulaciji trke, te se Ferrari i on imaju čemu nadati ovog vikenda. To se ne može reći i za drugu stranu garaže u kojoj je Vettel koji ponovo pravi greške. Drugo najbrže vrijeme je postavio Valtteri Bottas, dok je treća pozicija pripala Pierreu Gaslyu u Red Bullu. Četvrto najbrže vrijeme je odvezao Lewis Hamilton, a peti je bio Carlos Sainz u McLarenu.

 

Treći trening se vozi sutra od 12:00, dok su kvalifikacije na rasporedu od 15:00.

16:37 | Jun 28, 2019

KOMENTARI (0)