VIJESTI / PREMIJERE

DS 9 je luksuzna limuzina iz PSA grupacije

ds

DS 9

ds

DS 9

ds

DS 9

ds

DS 9

ds

DS 9

ds

DS 9

ds

DS 9

Dijeli platformu sa Peugeotom 508

 

DS, Citroenov premium brend, jučer je predstavio svoju novu luksuznu limuzinu. Radi se modelu DS 9 koji je smješten na istoj platformi kao i Peugeot 508, što nas u konačnici i ne čudi obzirom da oba modela dolaze iz PSA grupacije. Vizuelno, veoma su slični iako oba njeguju imidž svojih matičnih kuća. DS 9 je u poređenju sa modelom 608 ipak nešto konvencionalniji, iako nismo navikli na to od modela iz DS-a.

 

Glavni adut brenda DS je njegova posvećenost ekološki prihvatljivijim motorima i vođeni tom filozofijom, kreirali su i novi DS 9. Baza pogona novog DS 9 je provjereni PureTech benzinski motor koji dolazi „solo“, ali i u kombinaciji sa elektromotorom. Punjiva hibridna verzija DS 9 nosiće oznaku E-Tense i biće dostupan u tri nivoa snage: 225, 250 i 360 KS. U početku, DS 9 E-Tense će biti nuđen sa najslabijim hibridnim motorom od 225 KS, a vremenom će stizati i jače verzije. Najjača verzija sa 360 KS će koristiti i inteligentni pogon na sva četiri točka. „Čisti“ benzinski PureTech motor će imati 225 KS i biće uparen sa osmostepenim automatskim mjenjačem.

 

DS 9 je izuzetno napredan i sofisticiran automobil, te slobodno možemo reći i „inteligentan“ obzirom na broj senzora koji je DS „upakovao“ u automobil. Njegova „inteligencija“ seže do predviđanja uslova na cesti, automatskog podešavanja ovjesa u vožnji, adaptivnih LED svjetala u ovisnosti o jačini dnevne svjetlosti i zone u kojoj vozite.

 

Za sada, nije poznato koliko će DS 9 koštati, ali obzirom na to da se radi o „premium“ brendu i njihovoj luksuznoj limuzini, ne očekujemo da bude pretjerano pristupačan.

08:49 | Feb 25, 2020

KOMENTARI (0)